Skupina povezana s al-Qaidom Europi prijeti "vodopadima krvi"

Skupina povezana s al-Qaidom Europi prijeti "vodopadima krvi"

SKUPINA povezana s al-Qaidom zaprijetila je "vodopadima krvi" u europskim gradovima zbog toga što Europa nije odgovorila na zahtjev Osame bin Ladena da napusti Irak i Afganistan u roku od tri meseca.

Priopćenje, koje datira od srijede, postavljeno je na jednoj islamističkoj stranici na internetu poznatoj po svom ekstremističkom sadržaju. Napisano je u ime brigada Abu Hafs al-Masri, koje su i ranije iznosile slične prijetnje.

One prijete da će Italija prva biti napadnuta jer se oglušila na Bin Ladenov zahtjev. Talijanski premijer Silvio Berlusconi nepokolebljiv je američki saveznik i poslao je oko 3.000 vojnika u koalicijske snage. Poljska ima oko 2.400 vojnika u Iraku, dok nekoliko drugih europskih zemalja ima manje kontingente.

"Izazvat ćemo vodopade krvi koji će vas povući u svoje dubine. Sami ste osudili svoj narod na to. Uništit ćemo europske gradove počevši s tobom Berlusconi", navodi se u prijetnji. "Gradovi će krvariti sve dok se svi vi, europski čelnici i narodi, ne opametite. Povucite svoje smrtonosne misije iz Iraka", dodaje se u priopćenju.

Frattini: Prijetnje nas ne zastrašuju

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao je u četvrtak u Rimu novinarima kako ih terorističke prijetnje, koje je u srijedu objavila skupina povezana s mrežom alQaidom, ne zastrašuju, ali da pozivaju na oprez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Terorističke uzbune primamo ozbiljno, ali nas one ne zastrašuju i ne popuštamo na budnosti", rekao je Franco Frattini novinarima u Senatu na margini konferencije za tisak o novom zakonu o zlostavljanju životinja.

Šef talijanske diplomacije odgovarao je na novinarski upit o prijetnjama koje su se pojavile na stranicama interneta islamskih skupina, a u kojima se Europi prijeti "vodopadima krvi" te izravno Italiji i talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju.

"Terorističke prijetnje nas prate od 11. rujna. Prijetnje protiv Italije postoje dugo vrijeme. Mi ciljamo na preventivno djelovanje, a tome se ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu odlično posvećuje. Prevencija je prvi aspekt pitanja, zatim dolazi rad međunarodne zajednice što predstavlja drugi aspekt. Danas radimo u okviru UN-a uz snažnu europsku koheziju i za moguću i poželjnu prisutnost NATO-a u Iraku. Allawijeva vlada nas je zamolila da ostanemo u Iraku, teroristi imaju suprotan cilj, ali zna se da su teroristi neprijatelji demokracije", rekao je Frattini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara