Skupina za ljudska prava: "Mjanmarska vojska planirala je genocid muslimana Rohindža"

Skupina za ljudska prava: "Mjanmarska vojska planirala je genocid muslimana Rohindža"
Foto: Hina

MJANMARSKA vojska "sustavno je isplanirala genocid Rohindža", optužila ju je u četvrtak međunarodna nevladina organizacija Fortify Rights, objavivši listu s 22 odgovorne osobe, među kojima moćnog šefa vojske. 

"Mjanmarske vlasti sustavno su se pripremale tjednima, čak mjesecima, prije napada 25. kolovoza 2017., kako bi došlo do masovnih zločina protiv civila Rohindža", napisala je nevladina organizacija u izvješću od 160 stranica objavljenom u četvrtak, nakon terenskog rada koji je uključivao intervjue s vojnim i policijskim izvorima iz Mjanmara.

>>Glavni tajnik UN-a o kampovima Rohindža: Ništa me nije moglo spremiti za ovoliko patnje

>>VIDEO Potresna ispovijest muslimanke iz Mjanmara: "Danima su me tukli i silovali"

>>UNICEF pokrenuo humanitarnu akciju: 720 tisuća djece Rohindža je bez vode, hrane i lijekova

"Svijet ne može mirno promatrati dok se novi genocid odvija"

Krajem kolovoza 2017. pobunjenici iz muslimanske zajednice Rohindža uzeli su oružje osuđujući zlostavljanje te manjine u Mjanmaru. Njihovi smrtonosni napadi otvorili su put opsežnoj operaciji osvete mjanmarske vojske, koja je 2017. nagnala više od 700 000 njih na egzil. Najmanje je 11 tisuća vojnika i 900 policijskih službenika sudjelovalo u ubojstvima, silovanjima i paljenju domova.

>>VIDEO Mjanmarske vlasti sravnile sa zemljom muslimanska sela

>>UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ U Mjanmaru otkrivene masovne grobnice muslimana Rohindža

>>Skoro 7 tisuća Rohindža ubijeno samo u prvom mjesecu progona

>>Izvješće o pokolju i silovanju muslimana Rohindža: "Djecu su ubijali noževima, starije mačetama"

Fortify Rights podsjeća da su te "pripreme" uključivale rad na propagandi protiv Rohindža, a mjesecima prije operacije mjanmarske vojske pretresale su kuće Rohindža, zaplijenili su noževe i sve drugo što je moglo služiti kao oružje. Istodobno je trajala obuka i naoružavanje mačevima lokalnih budističkih stanovnika.

"Genocid se ne događa spontano", kaže Matthew Smith, predsjednik nevladine organizacije. "Nekažnjavanje tih zločina otvorit će put za više nasilja i napada u budućnosti. Svijet ne može mirno promatrati dok se novi genocid odvija, a to je ono što se upravo događa." UN je akciju mjanmarske vojske nazvao etničkim čišćenjem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara