Skupine za ljudska prava isključene iz suđenja zarobljenicima iz Guantanama

AMERIČKO ministarstvo obrane odbilo je dopustiti trima skupinama za zaštitu ljudskih prava promatranje suđenja pred vojnim sudovima zatočenicima iz vojne baze Guantanamo na Kubi, priopćila je u utorak američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Pentagon je odbio dopustiti Human Rights Watchu, Human Rights First i Amnesty Internationalu nazočnost suđenjima unatoč obećanju da će procesi biti otvoreni za javnost. U odgovoru HRW-u i AI-u Pentagon je odbijanje obrazložio "ograničenim brojem sjedala u sudnici i drugim logističkim pitanjima", navodi HRW.

Američki vojni sudovi uskoro će suditi prvoj skupini od šest zatvorenika u američkoj vojnoj bazi Guantanamo optuženih za terorizam, a ministarstvo obrane dopustit će nazočnost ograničenog broja novinara i pripadnika Međunarodnog odbora crvenog križa (ICRC).

"Ministarstvo obrane želi kontrolirati tko može razgovarati s novinarima koji prate suđenja", rekao je direktor u HRW-u Wandy Paten. Dodao je kako je Pentagon propisao obrani da može razgovarati s novinarima samo uz vojno odobrenje te da sada želi isključiti sa suđenja iskusne sudske promatrače "koji bi javnosti mogli pružiti neovisne analize".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Elisa Massimino iz Human Rights First iz Washingtona kazala je kako je Pentagon obećao javna suđenja da bi uvjerio javnost da će biti poštena, a sad se pokazuje kako će biti otvorena samo za probrane novinare, ali ne i za bilo koga tko bi bio kritički raspoložen.

HRW, Human Rights First i Amnesty International su prošloga tjedna u pismu američkom ministru obrane Donaldu Rumsfeldu prosvjedovali zbog isključenja sa suđenja i pozvali američku vladu da ponovno promisli o tome.

Oko 650 osumnjičenih pripadnika al-Qaide i talibana uhvaćenih u Afganistanu i drugdje nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. zatočeno je u američkoj vojnoj bazi Guantanamo. SAD ih tretiraju kao "neprijateljske borce", a ne ratne zarobljenike i tvrde da ih, dok traje rat protiv terorizma i oni predstavljaju opasnost, mogu neograničeno držati u bazi bez suđenja ili im suditi pred vojnim sudovima.

(Hina) xslek ydam

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara