Skuplja se novac za sudske troškove policajke koju je šef spolno zlostavljao

Skuplja se novac za sudske troškove policajke koju je šef spolno zlostavljao
Foto: Zaklada Solidarna

NEKOLIKO organizacija civilnog društva pokrenulo je prikupljanje novca za policijsku službenicu koja je izgubila spor protiv nadređenog kolege, premda je utvrđeno da ju je cijelu noć na dužnosti spolno zlostavljao. No unatoč tome, osumnjičeni je oslobođen jer se zlostavljanje "dogodilo samo jednom".

Do sada prikupljeno 5000 kuna

No žrtva zlostavljanja sada mora platiti sudske troškove u iznosu od 10.000 kuna te su Inicijativa #spasime, Zaklada Solidarna i Platforma za reproduktivnu pravdu stoga pozvale građanke i građane na iskazivanje solidarnosti i podrške policijskoj službenici, odnosno na pomoć pri podmirivanju sudskih troškova, koje ona sama nije u mogućnosti podmiriti. "Akciju smo pokrenuli danas, a do sada je prikupljeno 5000 kuna", rekao nam je Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna.

"Ovakve presude šalju jasnu poruku društvu da seksualno nasilje neće uvijek biti sankcionirano"

Organizacije upozoravaju da ovakve presude šalju jasnu poruku društvu da seksualno nasilje neće uvijek biti sankcionirano, da iskustvo žrtve nije bitno te da su ovakvi slučajevi normalni. "Time se ohrabruje buduće počinitelje, dok se žrtve obeshrabruje da nasilje prijave jer s razlogom nemaju povjerenja u sustav. Iako ovakve poruke institucija obeshrabruju žrtve, inicijativa #spasime, Zaklada SOLIDARNA i Platforma za reproduktivnu pravdu poručuju da su tu za njih, te ih pozivaju da se obrate udrugama koje su posvećene zaštiti od nasilja jer će tamo dobiti potrebnu zaštitu, potporu i naputke za čitav postupak", stoji u njihovom priopćenju.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara