Skupština HND-a - D. Lučić: društvo zakazalo na području profesionalne etike

Na 44. izbornoj skupštini Hrvatskog novinarskog društva koja se danas održava u Opatiji predsjednik HND-a Dragutin Lučić u izvještaju o radu HND-a za svoga mandata u prošle četiri godine ocijenio je da je Društvo učinilo mnogo u tom razdoblju na socijalnom, zakonodavnom i međunarodnom planu, ali da je najviše zakazalo na području profesionalne etike.

Lučić je ocijenio da će bez promjena na tom području teško biti stvoriti hrvatsko javno mnijenje u pravom europskom smislu. Neprofesionalizam, ignoriranje zakona i poslovne etike mora postati skupo, odnosno mora se oštrije kažnjavati, rekao je Lučić. Ocijenio je da su inicijative Vijeća časti HND-a, novinarske akcije i ostale aktivnosti HND-a imale ograničeni domet u poboljšanju profesionalne etike. S Međunarodnom federacijom novinara dogovoreno je da ona ubuduće za posebno teške slučajeve na području stanja etike i slobode medija uputi povjerenstvo koje će, kako je rekao Lučić, pomoći svojim autoritetom.

Lučić je kazao i kako je nužno donijeti nacionalni kolektivni ugovor za novinarstvo. Prioritetna zadaća svih tijela HND-a bit će potpora Sindikatu novinara Hrvatske u pregovorima s poslodavcima. Uz to, rekao je, treba zahtijevati dekriminalizaciju klevete, zatim tragati za primjerenim zakonskim pravima slobodnih novinara i honoraraca kako bi se izjednačio njihov položaj s položajem drugih slobodnih profesija u Hrvatskoj. Lučić je rekao da je potrebno zatražiti izmjenu pravila o ponašanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom tijekom predizborne kampanje.

HND se treba, rekao je, zalagati za kontroliranu i pravednu privatizaciju Slobodne Dalmacije te da se ne dopusti vlasnički monopol nad medijima u Hrvatskoj. Vjesnik ocijenio je Lučić, treba ostati u državnom vlasništvu, ali uz izmjenu uređivačke politike u cilju pretvorbe u javni medij pod nadzorom civilnog društva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izborna skupština Hrvatskog novinarskog društva održava se u sklopu Dana novinarstva koji traju u Opatiji danas i sutra.

Danas u popodnevnim satima bit će izabran novi predsjednik HND-a te ostala tijela Društva.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara