SLAB ODAZIV POLJAKA PRVOGA DANA REFERENDUMA O ČLANSTVU U EU-U

Prvi dan dvodnevnoga referenduma kojim će Poljaci reći žele li u Europsku uniju na birališta je privukao znatno manje od 50 posto birača koliko ih je potrebno za valjanost referenduma, objavljeno je u subotu na temelju privremenih rezultata.

Još se ne zna koliko je ljudi izašlo, ali prema regionalnim podacima koje je novinarima pročitao predsjednik izbornoga povjerenstva Ferdynand Rymarz, odaziv birača kretao se od manje od deset do oko 25 posto, a najviši je bio u gradovima.

Prema podacima agencije PBS na temelju podataka s 1200 od 25000 glasačkih mjesta u zemlji, odaziv birača bio je 17,8 posto, što bi moglo zabrinuti poljsko proeuropsko vodstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No optimisti kažu da će Poljaci, većinom rimokatolici, masovnije izaći na birališta poslije nedjeljne mise, jer se izbori i inače održavaju nedjeljom.

Prognoze kažu da će tri četvrtine onih koji izađu na birališta glasovati za pristup EU-u.

Ako Poljska, najveća od 10 zemalja koje će u EU biti primljene u svibnju 2004. ne prihvati EU referendumom, parlament će morati ratificirati pridruživanje dvotrećinskom većinom, što manjinska vlada premijera Leszeka Millera, uzdrmana skandalima izazvanim korupcijom, ne bi preživjela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara