Slavoncima stižu pozivi na vojne vježbe: "Kako ću devet dana izostati s posla?"

Slavoncima stižu pozivi na vojne vježbe: "Kako ću devet dana izostati s posla?"

Foto: Hina/MORH

SLAVONCIMA su počeli pristizati pozivi na sudjelovanje na vojnim vježbama.

Radi se o vojnoj vježbi 1. pješačke satnije i dijela ključnog osoblja, odnosno zapovjednog kadra, iz sastava 1. pješačke bojne. Vježba bi se trebala održati na vojnom poligonu Gašinci, a sve bi trajalo 9 dana. Planirano je sudjelovanje 155 ljudi.

"Oduševljeni" poslodavci

Pripadnik pričuvnog sastava iz istočne Slavonije javio se u redakciju Indexa. Ispričao nam je kako nije jedini koji je dobio ovaj poziv. Kaže nam kako ga je MORH prije slanja ovog poziva telefonskim putem provjeravao da bi utvrdili živi li i dalje u Hrvatskoj.

Kako nam kaže, nije problem u odazivanju na vježbe, nego u izbivanju s radnog mjesta.

"Radi se o tome da je većina pozvanih u radnom odnosu. Poslodavci su stvarno 'oduševljeni' ovim postupkom. Naravno, MORH se ogradio i neodazivanje povlači kaznu do pet tisuća kuna", rekao nam je pričuvnik koji je želio ostati anoniman.

Poslao nam je presliku svog poziva na vježbu.Novčana kazna


U pozivu je istaknuta napomena u kojoj piše kako "neodazivanje ovom pozivu povlači odgovornost odredbama čl.119. st.1.1t.1. Zakona o obrani".

U tom članku, u stavku 1., piše kako će se novčanom kaznom od tisuću do pet tisuća kuna kazniti za prekršaj fizička osoba "ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog tijela u vrijeme i na mjestu koji su naznačeni u pojedinačnom odnosno općem pozivu za sudjelovanje u vojnoj obvezi, radnoj obvezi, radnoj pomoći odnosno ustupanje materijalnog sredstva".

Koji je "opravdani razlog"?


Zanimalo nas je što sve spada u "opravdani razlog" za neodazivanje na vojnu vježbu, odnosno kako bi uopće ljudi mogli opravdati šefu izostajanje s radnog mjesta devet dana zbog vojne vježbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktirali smo MORH i pokušali doći do konkretnijih odgovora. Između ostalog, pitali smo ih hoće li ljudima MORH pokriti eventualne troškove koji nastanu uslijed nedolaska na posao.

Uputili su nas na svoju službenu stranicu.

Kazna od tisuću do pet tisuća kuna

Osim prigovora savjesti, MORH na svojim službenim stranicama kaže kako se "razvrstanom pričuvniku može na osobni zahtjev odgoditi vojno osposobljavanje ili vježba zbog obiteljskih i drugih razloga". Taj zahtjev se mora podnijeti svom područnom odjelu u roku od osam dana od primitka poziva.

Također, kažu kako "obuka ili vježba koja traje dulje od tri dana može se iznimno odgoditi zbog neodgodivih potreba službe ako to zatraži tijelo državne uprave, lokalne i područne samouprave ili pravna osoba kod koje je pričuvnik zaposlen, dok takva potreba postoji, a najdulje za tri mjeseca".

Prevedeno, iz obveze devetodnevnog trčanja po blatnom poligonu vas izvlači posao u državnoj službi. Ako ste kojim slučajem zaposleni kod privatnika, šef će se morati založiti za vas. Inače ćete platiti od tisuću do pet tisuća kuna.

Obveza do 55. godine života

Pričuvni sastav Oružanih snaga dijeli se na ugovornu i mobilizacijsku pričuvu. Mobilizacijska pričuva se dalje dijeli na nerazvrstanu i razvrstanu.

Nerazvrstanu pričuvu čine svi vojni obveznici uvedeni u vojnu evidenciju koji nisu odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Pod razvrstanu pričuvu spadaju svi vojni obveznici koji su odslužili vojni rok ili bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost.

Vojna obveza za muškarce prestaje na kraju kalendarske godine u kojoj navršava 55 godina, a za žene na kraju kalendarske godine u kojoj navršavaju 50 godina. Niste više vojni obveznik ako se ocijeni da ste nesposobni za vojnu službu u pričuvnom sastavu. Prestaje i temeljem otpusta iz hrvatskog državljanstva.

Kako se izvući iz pričuve?

Dakle, da ponovimo opcije. Iz vojne obveze možete se izvući tek kad napunite 55, odnosno 50 godina. Moguće se izvući uhljebljivanjem u državnu firmu. Možete izmisliti neki "obiteljski ili drugi razlog". Može vas se proglasiti nesposobnim. Ili se, naravno, možete riješiti hrvatskog državljanstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara