Slijepi sedmogodišnjak "vidi" pomoću tehnike koju koriste dupini i šišmiši

Slijepi sedmogodišnjak "vidi" pomoću tehnike koju koriste dupini i šišmiši

Tekst: N.Š.
Foto: Ilustracija

SLIJEPI britanski dječak zapanjio je javnost naučivši tehniku eholokacije kojom može, poput dupina, pomoću zvukova vizualizirati svoju okolinu, javljaju britanski mediji.

Lucas Murray slijep je od rođenja, no igra košarku i penje se po stijenama poput većine njegovih vršnjaka. Roditelji ovog sedmogodišnjaka kažu da je samostalan kao i svaki drugi dječak u toj dobi, a sve zahvaljujući tehnici eholokacije.

Nema problema u igri s vršnjacima

Lucas "klika" svojim jezikom na vrhu usne šupljine i tada interpretira povratne zvukove. Pomoću njih može odrediti na kojoj udaljenosti se objekti od njega nalaze. Njihov položaj određuje ovisno o uhu kojim prvo čuje zvuk. Tom tehnikom također može odrediti i veličinu objekta.

Iako još koristi štap, ovaj sedmogodišnjak nema problema u igri s vršnjacima, jer zvukovima određuje smjer u kojem trče, ovisno o tome je li zvuk tiši ili glasniji.

Neovisan kao i svaki sedmogodišnjak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu tehniku naučio ga je 41-godišnji Daniel Kish iz Kalifornije kojeg su dječakovi roditelji vidjeli na TV-u prije dvije godine. On je razvio program "No Limits Mobility" i proveo tri dana učeći Lucasa snalaženju u prostoru tehnikom koju inače koriste dupini i šišmiši.

"Mislili smo da će se Lucas morati snalaziti u prostoru pomoću štapa ili vodiča, ali danas je on neovisan, njegova pokretnost je fantastična i ne treba pomoć češće nego prosječni sedmogodišnjak", rekla je dječakova majka Sarah Murray.

Sama tehnika se lako uči, no njena primjena može trajati godinama u čemu su djeca najbrža. Daniel Kish rekao je roditeljima kako je najvažnije da Lucasa puste da se u tome sam snalazi.

"Volim košarku i sada je mnogo lakše igram dok koristim jezik za pronalaženje koša", rekao je Lucas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara