Slike sukoba u Zagrebu obišle svijet: "Dobro opremljena policija suzavcem protiv prosvjednika"

Foto: AFP

JUČERAŠNJE prosvjede u više hrvatskih gradova popratili su i strani mediji.

Agencija France Presse izvještava o dobro opremljenoj specijalnoj policiji koja je koristila suzavac kako bi rastjerala oko 1.000 ljudi koji su se okupili pred zgradom Vlade, tražeći ostavku premijerke Jadranke Kosor.

Spominju i da su prosvjednici, organizirani preko Facebooka, na policajce bacali kamenje i boce te da nema informacija o ozlijeđenima.

"Hrvatsku su do kraja pokrali njezini vlastiti političari. Mi želimo samo raditi i od toga dostojno živjeti", rekla je 29-godišnja prosvjednica AFP-u. Agencija piše da su se prosvjedici okupili i u drugim većim gradovima, te da se najviše (petstotinjak) okupilo u Puli. Također podsjećaju na rast broja nezaposlenih koji je u siječnju dosegao osmogodišnji vrhunac od 334,378 u državi od 4,4 milijuna stanovnika."Oporba, sindikati, udruge ribara i seljaka često kritiziraju Vladu pod vodstvom konzervativnog HDZ-a zbog neuspjeha u rješavanju ekonomskih problema"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voice of Russia izvještava da je u prosvjedu u Zagrebu ipak ozlijeđeno nekoliko ljudi. Piše da je do sukoba došlo nakon što su prosvjednici iščupali prometni znak i pokušali prijeći barikade te da je policija među prosvjednike bacala suzavac, nakon čega su uslijedila uhićenja.

Reuters izvještava o 1.000 prosvjednika u Zagrebu, uglavnom mlađe dobi, koji su tražili ostavku Vlade zbog neuspjeha u rješavanju ekonomske krize. Također javljaju da je desetak prosvjednika uhićeno nakon što su oštećivali ulice.

Agencija prenosi informaciju o 13 uhićenih, među kojima se nalazi i organizator prosvjeda. Glasnogovornica policije je rekla da su uhićeni prosvjednici oštećivali prometne znakove i kontejnere za smeće.

Organizator, 25-godišnji medicinski tehničar Ivan Pernar, rekao je da će on i njegovi kolege nastaviti s prosvjedima sve dok Vlada ne odstupi.

"Hrvatska se bori kako bi vratila rast nakon dvije godine ekonomskoga pada, a oporba, sindikati te udruge ribara i seljaka često kritiziraju Vladu pod vodstvom konzervativnog HDZ-a zbog neuspjeha u rješavanju ekonomskih problema, uključujući visoku nezaposlenost", zaključuje Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara