Sljedećeg ljeta počinje rješavanje problema zagađenja Neretve

VLASTI Federacije Bosne i Hercegovine obvezale su se u sljedećoj godini započeti rješavanje problema zagađenja Neretve u donjem dijelu njezina slijeva čime se ozbiljno ugožava i ekološki sustav dijela Jadranskog mora u kojemu se ta rijeka ulijeva.

Nakon razgovora što ga je u Sarajevu vodio s ministrom za zaštitu okoliša i prostornog uređenja Hrvatske Ivom Bancem, resorni federalni ministar Ramiz Mehmedagić kazao je novinarima kako će sanacija jezera kod rudnika Vihovići u okolici Mostara započeti čim to vremenski uvjeti dopuste, vjerojatno u lipnju 2004. godine.

Za taj projekt federalne su vlasti za sada osigurale nešto više od 2,5 milijuna eura. U tom jezeru godinama je deponiran opasni otpad, uključujući i kemikalije te lijekove, koji je dospijevao do Neretve ali i drugih podzemnih voda.

Procjena je kako je u tom jezeru deponirano do 150 tona različitog otpada čije bi vađenje trebalo započeti sljedećeg ljeta.

Ministar Mehmedagić posebice je istaknuo kako nema više niti jednog razloga da se u jezero kod Vihovića nastavi bacati otpad jer su hrvatska i bošnjačka strana u Mostaru u utorak napokon postigle dogovor o zajedničkom korištenju deponija smeća na lokalitetu Uborak. Mehmedahić je međutim upozorio kako odgovornost za to snose lokalne vlasti u Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Federacija već od ovog trenutka može provoditi inspekcijski nadzor no ne može i spriječiti dalje odlaganje otpada (u jezeru)", kazao je federalni ministar.

Hrvatski ministar zaštite okoliša Ivo Banac izjavio je novinarima kako je odluka o početku rješavanja problema otpada iz Vihovića "odlična vijest". "Za razliku od drugih koji neprestano podcrtavaju probleme između Hrvatske i BiH, mi ovdje imamo potpunu suglasnost o nekim ključnim pitanjima", kazao je Banac.

On je potvrdio kako je s Mehmedagićem potanko razgovarao o projektu uspostave nacionalnog parka na području rijeke Une, uključujući potrebu međunarodnog financiranja. Dvije strane suglasne su kako to treba biti zajednički pothvat jer je riječ o graničnom području a koristi od toga imali bi svi.

Razmatrajući pitanje upravljanja slijevovima Neretve i Trebišnjice, Banac i Mehmedagić također su se suglasili kako Hrvatska i BiH trebaju u cijelosti surađivati i dogovarati se o svim pitanjima vezanim za ove dvije rijeke jer to izravno utječe na stanje na morskoj obali i u delti Neretve.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Banac je odlučno opovrgnuo mogućnost da bi se na granici Hrvatske s BiH u široj okolici Bihaća gradilo skladište nuklearnog otpada.

"Hrvatska apsolutno nema planova za realiziranje nečega takvog a pitanje nuklearnog otpada najvjerojatnije će se rješavati u širem europskom kontekstu", rekao je Banac.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara