Slobodan Đurović Kardinal će tužiti Hrvatsku jer su mu u pritvoru ugrožena ljudska prava?

Tekst: J.C.
Foto: Index

BRANITELJI Slobodana Đurovića zvanog Kardinal koji je uhićen zbog sumnje da je sudjelovao u organizaciji ubojstva Ive Pukanića danas su na konferenciji za novinare upozorili da su prava njihovog klijenta ugrožena u pritvoru u Zagrebu, a poručili su i da je objavljivanje iskaza zaštićenog svjedoka u Nacionalu bilo očito kršenje zakona jer se radi o odavanju službene tajne.

Damir Uroić, Rajko Mlinarić i Željko Žganjar, koji su zaduženi za Đurovićevu obranu, novinarima su rekli kako njihovom klijentu nije u pritvoru dozvoljeno čitanje novina, gledanje televizije, ali ni šetanje po zatvorskom krugu. Ograničavanje Đurovićeve slobode kretanja objašnjava se sigurnosnim potrebama jer navodno postoji mogućnost od njegove likvidacije, ali branitelji i dalje smatraju kako se radi o ugrožavanju Đurovićevih prava. Također, branitelji tvrde kako se Đurovića drži u lancima i to ne samo prilikom transporta već i tijekom ispitivanja, kao i da mu nakon svakog posjeta pregledavaju sve šupljine na tijelu.

Đurovićevi branitelji su o ugrožavanju prava obavijestili pučkog pravobranitelja čiji je posao, kako kažu, da štiti ljudska prava. "Ako ni pučki pravobranitelj ništa ne poduzme, razmislit ćemo o tužbi protiv Republike Hrvatske", kaže Rajko Mlinarić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara