"Slobodu hrvatskih medija ugrožavaju koncentracija vlasništva i oglašivači"

SVJETSKI dan medija obilježava se na današnji dan te se Hrvatsko novinarsko društvo tom prigodom oglasilo priopćenjem u kojem upozorava da jedino solidarno i zajednički novinari mogu obraniti profesionalna novinarska prava, kvalitetno novinarstvo i radne uvjete.

Slobodu medija i slobodu novinara u Hrvatskoj sve više ugrožavaju koncentracija vlasništva, moć velikih oglašivača koji i formalnim i neformalnim dogovorima s vlasnicima osiguravaju svoju nedodirljivost u medijima, stoji u pismu koje potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka. HND upozorava da se i dalje izravno politički pritišće na pojedine medije u vlasništvu države i lokalnih vlasti ali su sada gospodarski pritisci na vlasnike i preko njih posredno na novinare izraženiji.

Novinarske informacije postale obična roba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarske informacije i prilozi postaju najobičnija roba, da bi se ta roba bolje plasirala standardizira se tzv. neutralno novinarstvo umjesto profesionalnog novinarskog pristupa, upozorava HND. U priopćenju stoji i kako je ključni problem postalo nepoštivanje i kršenje profesionalne etike pa je "HND kao udruga čiji je glavni cilj obrana profesionalnih kriterija svjestan da je vrijeme da se učini značajni korak naprijed kako bi se ti kriteriji oživotvorili i osnažili".

"Profesionalno novinarstvo i dostojno plaćen novinarski posao neće osigurati vlasnici medija, a niti, same po sebi, ustavne i zakonske odredbe o medijima, nego i jedno i drugo najviše ovisi o novinarima koji cijene i vlastito dostojanstvo i dostojanstvo profesije koja je posebna po tome što joj je poslanje da bdije i nad demokracijom i nad zaštitom ljudskih prava", poručio je HND.

D.M.
Foto: I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara