Slovaci će danas podržati Fond za financijsku stabilnost: Pomažu Grcima, a žive gore od njih

Slovaci će danas podržati Fond za financijsku stabilnost: Pomažu Grcima, a žive gore od njih

Foto: AFP

SLOVAČKA, zadnja zemlja eurozone koja treba izglasati potporu širenju ovlasti Europskog fonda za financijsku stabilnost, učinit će to popodne, piše Business Week.

Vladajuća koalicija na čelu s premijerkom Ivetom Radičovom dogovorila je s oporbom da im daju potrebne glasove za ratifikaciju, a zauzvrat će raspustiti vladu i 10. ožujka ići na prijevremene izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jačanje ovlasti Fonda, vjeruju vodeće članice EU, trebalo bi spriječiti prelijevanje dužničke krize iz Grčke na ostatak Europe, no mnogo je prigovora strategiji toga spasa.

U Slovačkoj je, primjerice, prosječna mirovina oko 360 eura, u Grčkoj barem dvostruko viša, a Europa se usmjerila na spas Grčke čiji građani prosvjeduju i rade konstantni pritisak na vladu zbog mjera štednje, pa ih onda spašava ostalih 16 članica eurozone. U većini tih država standard i kvaliteta života osjetno su niži nego u Grčkoj.

Drugim riječima, višestruko siromašnija Slovačka ne samo da spašava Grčku nego je ta pomoć destabilizira i na unutrašnjem planu, jer se zbog glasanja o Fondu raspala vlada.

"Kriza vlade u Slovačkoj ilustrira jednu stvar: politička cijena koju Europa plaća bit će golema", izjavio je za Business Week analitičar frankfurskog Commerzbanka Ulrich Leuchtmann.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara