Slovačka tužila Europsku uniju zbog nametanja izbjegličkih kvota

Slovačka tužila Europsku uniju zbog nametanja izbjegličkih kvota

Foto: FAH

SLOVAČKA je u srijedu podnijela tužbu pred Europskim sudom pravde protiv odluke EU-a o raspodjeli 120.000 tražitelja azila među zemljama članicama, što je prvi pravni test te mjere koja je podijelila Uniju.

Slovačka, Češka, Mađarska i Rumunjska protive se obveznim kvotama za preraspodjelu migranata iz Italije i Grčke, ali su preglasane na sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a u rujnu.

EU se muči pronaći zajednički pristup rješavanju vala migranata i izbjeglica koji bježe od sukoba i siromaštva na Bliskom istoku, u Africi i Aziji. Njemačka očekuje da će primiti više od milijun migranata ove godine.

Slovačka, koja bi trebala preuzeti 802 migranta prema planu EU-a, ranije je najavila da će osporiti odluku argumentirajući kako nema ovlasti zadržati migrante ukoliko žele otići u Njemačku i druge bogatije članice EU-a. Slovačka je ove godine primila samo 154 zahtjeva za azilom.

"Tražimo da sud odluči da je odluka o nametanju obveznih kvota nevažeća", rekao je novinarima slovački premijer Robert Fico. "Držim da su kvote besmislene i tehnički neizvedive. To se potvrdilo u praksi, kvote su se pokazale kao fijasko", dodao je.

Mađarska također nastoji osporiti kvote i parlament u Budimpešti je u studenom ovlastio vladu da to i učini. Češka i Rumunjska kažu da neće podnijeti tužbu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara