Slovački premijer: O budućnosti EU ne mogu odlučivati samo dvije-tri članice

Slovački premijer: O budućnosti EU ne mogu odlučivati samo dvije-tri članice

Foto: Hina

O BUDUĆNOSTI Europske unije ne mogu odlučivati samo dvije ili tri moćne zapadne članice, rekao je slovački premijer prozivajući Francusku i Njemačku te zauzimajući se za veću uključenost novih članica, bivših komunističkih država.

Ta izjava Roberta Fica dolazi uoči slovačkog preuzimanja rotirajućeg predsjedavanja Europskom unijom koja je britanskom odlukom o izlasku potresena do temelja.

Vođe preostalih 27 članica EU-a susrest će se u rujnu u Bratislavi kako bi promislili budućnost saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ključne odluke o budućnosti Europe ne mogu donijeti dvije, tri članice, ili države osnivačice EU-a", rekao je Fico novinarima.

Njemačka,. Francuska i Italija u ponedjeljak su održale trilateralne sastanke o Brexitu. Dva dana ranije, na susretu ministara vanjskih poslova država osnivačica, prisustvovale su i Belgija, Nizozemska i Luksemburg.

"Budućnost EU-a se više ne može promišljati bez aktivne uključenosti država koje su se priključile nakon 2004.", rekao je Fico. Većina takvih država su bivše komunističke države središnje i istočne Europe.

Slovačka i druge države Višegradske skupine, Poljska, Mađarska i Češka pozivaju na vraćanje većih ovlasti europskim glavnim gradovima i smanjivanje uloge Europske komisije, izvršne vlasti u Bruxellesu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara