Slovenac pokušao preko Hrvatske prokrijumčariti migrante iz Iraka i Irana

Slovenac pokušao preko Hrvatske prokrijumčariti migrante iz Iraka i Irana
Ilustracija: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

JEDNOMJESEČNI istražni zatvor određen je 27-godišnjem Slovencu uhićenom pod sumnjom da je prošlog petka, po prethodnom dogovoru sa zasad nepoznatim osoba kao dijelom šire međunarodne organizacije krijumčarenja ljudi, pokušao preko hrvatskog teritorija u zemlje EU-a prokrijumčariti ilegalne migrante iz Iraka i Irana.

Državno odvjetništvo danas je na svojim internetskim stranicama objavilo da Slovenca tereti za kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Od 2000 do 4000 eura po glavi

Osumnjičen je da je prošlog petka na području Splitsko-dalmatinske županije sa zasad nepoznatim osobama preuzeo iznajmljeni kombi Mercedes Vito slovenskih registracija, u koje su preuzeli državljane Iraka i Irana s namjerom njihovog ilegalnog prevoženja preko hrvatskog teritorija u druge zemlje Europske unije.

"Prema prethodnom dogovoru državljani Irana i Iraka su se, po dolasku na odredište u državu Europske unije, obvezali platiti im novčane iznose od dvije do četiri tisuće eura po osobi. Policijski službenici Postaje granične policije Imotski su prilikom obavljanja kontrole prometa zaustavili spomenuto osobno vozilo i zadržali putnike iz vozila", kažu u DORH-u.

Nakon ispitivanja okrivljenika DORH je predložio sucu istrage splitskog Županijskog suda da im se odredi istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost od bijega te ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage u cijelosti je to prihvatio i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara