Slovenci "nostalgični" prema komunizmu

JEDNO istraživanje provedeno u zemljama istočne Europe pokazalo je da Slovenci spadaju među najveće ´nostalgičare´ kad je riječ o odnosu prema prošlosti i najveće ´skeptike´ kad je riječ o odnosu prema budućnosti.

´Iako Slovenci žive sve bolje i politički su samostalni u vlastitoj državi, sve su nezadovoljniji i nesretniji, a to je svojevrstan paradoks´, izjavio je tijekom tradicionalnog sociološkog susreta ´Trstenjakovi dani´ održanog krajem prošlog tjedna sociolog dr. Vinko Potočnik sa mariborskog sveučilišta.

On je pri tome naveo jedno od najnovijih istraživanja provedenih u bivšim komunističkim zemljama iz kojega ispada da su Slovenci prema tom razdoblju svoje povijesti ili nostalgični ili nedovoljno kritični.

´Istraživanje koje je provedeno od Ukrajine do Rumunjske i od Litve do Slovenije s namjerom da se izmjeri stanje duha pokazalo je da su Slovenci nostalgično orijentirani u prošlost i imaju problematičan strah od budućnosti´, navodi slovenski sociolog. U istraživanju se naime odgovaralo na pitanje: Kad ste bili najsretniji - prije II. svjetskog rata, nakon reformskih promjena ili u vrijeme komunizma, a 69 posto slovenskih ispitanika dalo je odgovor da su bili najsretniji u komunizmu.

Slovenski sociolozi u spomenutom istraživanju vide i ´pesimizam´ u psihogramu svojih ljudi i iz toga što je 80 posto ispitanika dalo pozitivan odgovor na tvrdnju ´Čovjek nikad nije dovoljno oprezan´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Kako se uz takvo stanje duha može razviti odnos prema našim političkim čelnicima i susjednim narodima, prema onima koji su drukčiji´, pita se Potočnik. Teolog s ljubljanskog Teološkog fakulteta tvrdi da nevolje modernog čovjeka proizlaze i iz globalizma u kojemu onima koji vode ´nove medijske tehnologije´ stvari često ´bježe iz ruku´.

´Zamjenjuje se realnost i virtualnost, pa je potrebno izbalansirati napetosti i strahove. Moderni čovjek sve više bježi od pitanja smrti i odnosa prema svojim precima´, ustvrdio je Juhant na susretu sociologa katoličkog usmjerenja ´Trstenjakovi dani´ koji se održava u spomen na najpoznatijeg slovenskog sociologa, filozofa i antropologa dr. Antona Trstenjaka.

Sudionici su upozorili i na ´katastrofalnu demografsku sliku´, porast broja rastava i vrlo visoki koeficijent suicidalnosti među Slovencima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara