SLOVENCI OBNAVLJAJU PROIZVODNJU U VUKOVARSKOM POGONU ´RUBIKA´

Skupina slovenskih poduzetnika iz Murske Sobote, okupljenih u tvrtku ´GUMECO´ d.o.o. koja je ovih dana registrirana na Trgovačkom sudu u Osijeku, obnovit će program reciklaže otpadnih guma i plastike u vukovarskom pogonu zagrebačke tvrtke ´Rubik´ koja je od sredine prošle godine u stečaju.

Razgovore o obnovi proizvodnje u bivšem pogonu ´Rubika´ u vukovarskoj četvrti Borovu naselju slovenski poduzetnici, predvođeni nositeljem cijelog projekta Karelom Gaberom i stečajnim upraviteljem ´Rubika´ Petrom Popovićem, obavili su danas u Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara i vukovarskoj Slobodnoj zoni u okviru koje će pogon i raditi. Svoje mišljenje, s obzirom na to da je riječ o prljavoj industriji, dala je i inspekcija Ministarstva zaštite okoliša.

Po Karelu Gaberu, u obnovu proizvodnje u sada već bivšem vukovarskom pogonu ´Rubika´ novoosnovana tvrtka ´GUM-EKO´ planira u početnoj fazi uložiti oko 500.000 eura. Gaber ističe da im je prioritet pokrenuti liniju za preradu plastike koja je, uz liniju za preradu guma, također trebala biti uključena u pogon, ali taj projekt nije bio realiziran. ´Bez te linije došla bi u pitanje isplativost proizvodnje cijeloga pogona´, kaže Gaber dodajući da će pri plasmanu gotovih proizvoda od velike koristi biti slovensko pridruživanje EU, čije će tržiše biti i odredište gotovih proizvoda tvtke GUM-ECO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stečajni upravitelj ´Rubika´ Petar Popović ističe da se na skladištu bivšeg pogona za preradu guma zagrebačkog ´Rubika´ nalazi trenutačno između šest i osam tisuća tona gume koju treba preraditi u granulat ili finalne proizvode. Slovenski su poduzetnici pogon, sukladno odluci Trgovačkog suda u Zagrebu, unajmili na rok najduže do tri godine, a nakon njegova isteka pristupilo bi se prodaji pogona, navodi Popović dodajući kako će proizvodnja početi već idućega mjeseca u tri smjene s 30-ak zaposlenih. Popović sa zadovoljstvom navodi da je to rijedak, ali pozitivan primjer kako stečaj jedne tvrtke ne mora automatski završiti gubitkom proizvodnje i radnih mjesta.

Obnovu proizvodnje u bivšem pogonu ´Rubika´ podržala je i inspektorica zaštite okoliša Područne službe Osijek Dubravka Vlahović koja ističe da hrvatski Zakon o otpadu ne dopušta spaljivanje sirovog otpada te je njegova prerada u finalne proizvode bila i jedino prihvatljivo rješenje ekološkog uklanjanja velike količine gume koja se nalazi u krugu pogona.

Tvrtka ´Rubik´ u stečaj je otišla polovicom prošle godine, a iza sebe je ostavila niz dugova. Za pokretanje proizvodnje u Vukovaru ta je tvrtka 1999. od Vlade dobila i državno jamstvo od približno 7 milijuna eura. Kredit je odobrila ´Hypo banka´. Nakon odlaska ´Rubika´ u stečaj račun za taj kredit ispostavljen je državi koja ga je u cijelosti morala podmiriti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara