Slovenci opet idu na referendum o pruzi zbog kojeg je Cerar podnio ostavku

Slovenci opet idu na referendum o pruzi zbog kojeg je Cerar podnio ostavku

Foto: FAH

NOVI referendum na kojemu će Slovenci odlučivati o gradnji  pruge Koper-Divača, strateškog projekta vlade premijera Mire Cerara na odlasku, održat će se 13. svibnja, samo nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora, odlučila je u utorak državna izborna komisija.

Cerar je prije dva tjedna podnio ostavku, a kao neposredan povod za taj iznenađujući potez naveo je, uz neslaganja u svojoj koaliciji, odluku vrhovnog suda da se referendum o potvrđivanju ili odbijanju zakona o gradnji te poveznice koparske luke sa zaleđem mora ponoviti.

Time je poništen rezultat prošle jeseni provedenog referenduma, na kojemu je vladin zakon o gradnji pruge podržalo 53,5 posto birača, dok je 46,5 posto bilo protiv, ali uz odaziv na glasačka mjesta od samo nešto više od 20 posto.

Državno izborno povjerenstvo odlučilo je da se novi referendum mora održati prije parlamentarnih izbora te odredilo da se održi u nedjelju 13. svibnja.

Odbijen je prijedlog da se zbog manjih troškova referendum raspiše zajedno s parlamentarnim izborima koji će uslijediti krajem svibnja ili početkom lipnja, ili pak da se referendum odgodi za jesen kad će se širom zemlje birati općinska vodstva i načelnici općina, na redovnim lokalnim izborima.

Glavni predstavnik građanske inicijative koja se protivi gradnji pruge Koper-Divača, umirovljeni ekonomist Vili Kovačič kazao je u utorak da nije zadovoljan odlukom da se novo referendumsko odlučivanje odvoji od termina parlamentarnih ili lokalnih izbora te da će je pokušati osporiti pred ustavnim sudom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara