Slovenci protiv gradnje džamije u Ljubljani

OKO 61 posto Slovenaca protivi se gradnji džamije u Ljubljani, pokazalo je telefonsko glasovanje održano u petak u vrijeme emitiranja panel-rasprave o tom problemu na komercijalnoj televiziji POP-TV.

U anketi su sudjelovali političari, obični građani, te vjerski stručnjaci i poglavari, među kojima i Osman Đogić, ljubljanski muftija.

Prema tvrdnji redakcije tv-emisije ´Trenja´ koja je analizirala rezultate ´televotinga´ broj protivnika gradnje prvog muslimanskog vjerskog objekta naglo se povećao nakon što je Đogić priznao da ne isključuje gradnju džamija niti u ostalih 12 slovenskih gradova u kojima postoje muslimanske općine, mešihati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Sloveniji inače živi tridesetak tisuća muslimana, a već 30 godina čekaju na dozvolu džamije za koju, kako ističu, imaju osigurana sredstva od 10 milijuna eura, vlastitih novaca ali i iz stranih donacija, među kojima je najveći prilog obećala Saudijska Arabija.

Sociolog Aleš Debeljak ocijenio je da je stajalište Slovenaca prema muslimana među ostalim uvjetovano homogenošću zajednice koja za posljedicu ima i ksenofobiju, ali i povijesnim opterećenjima koje je na države u jugoistočnoj Europi imalo osmansko prodiranje kojim je islam došao u Europu.

U tom stajlištu nisu presudne nedavne polemike između ljubljanskog nadbiskupa Franca Rodea i muftije Đogića oko toga je su li džamije samo bogomolje ili i objekti za političko djelovanje, a liberalniji odnos Slovenci će vjerojatno dobiti uključenjem u EU, neke su od ocjena slovenskih sociologa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara