Slovenija 25. lipnja slavi dan državnosti, najavljuju se prosvjedi

Slovenija 25. lipnja slavi dan državnosti, najavljuju se prosvjedi
Foto: EPA

SLOVENCI u četvrtak 25. lipnja slave Dan državnosti, no uobičajena službena svečanost uoči tog dana, predviđena za srijedu navečer, ove bi godine mogla proteći u znaku uzavrelih političkih podjela, pa i bojkota dijela oporbe i alternativne političke scene.

Bivši slovenski premijer Marjan Šarec neće sudjelovati na središnjoj državnoj proslavi

Bivši slovenski premijer Marjan Šarec, sada u oporbi, izjavio je u utorak da neće sudjelovati na središnjoj državnoj proslavi na trgu pred parlamentom, koju pripremaju vlada i predsjednik države, nego da će otići na lokalnu proslavu u svojoj matičnoj općini Kamnik.

Nevladine udruge najavljuju alternativnu proslavu Dana državnosti

Istodobno, Šarec je u izjavi za medije pravom "narodnom proslavom" nazvao "antiproslavu" koju, u istom terminu službene proslave pred parlamentom, najavljuju nevladine udruge koje već tjednima prosvjeduju protiv vlade Janeza Janše. Ta bi se alternativna proslava Dana državnosti trebala održati u srijedu navečer kod spomenika pjesnika Franca Prešerna u Ljubljani.

Šarec je već više puta u zadnje vrijeme koalicijsku vladu premijera Janeza Janše nazvao nelegitimnom, a prosvjede protiv vlade opravdanim izrazom nezadovoljstva protiv njene "nedemokratičnosti" i odluka tijekom pandemije. Bivši premijer smatra da se nazočnošću na svečanosti obilježavanja proglašenja nezavisnosti Slovenije takvoj vladi daje legitimitet koji ne zaslužuje, prenose slovenski mediji.

Nova predsjednica slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon u pismu je apelirala na Janšu da ne izaziva političke podjele

Nova predsjednica slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon u pismu je apelirala na Janšu da ne izaziva političke podjele i u proslavu Dana državnosti uključi i sve povijesne veteranske udruge jer su neke prema scenariju proslave navodno isključene, prenose slovenski mediji.

Čini se da je zaplet povezan s uobičajenim defileom povijesnih slovenskih zastava na svečanosti i za Janšu problematičnim nošenjem slovenske trobojnice s crvenom zvijezdom iz vremena II. svjetskog rata.

"Jedinstvo u prisjećanju na prijelomne događaje u povijesti naše države je odgovornost nas svih, a najviše predsjednika države i vlade. Ako Dan državnosti budemo slavili podijeljeni kao narod, onda je to u najvećoj mjeri posljedica postupaka i odnosa najviših predstavnika države i sadašnje vlasti", napisala je Fajon u otvorenom pismu Janši.

Podjele su ove godine pojačane toksičnom retorikom vladajućih i oporbe

 Nešto jača politička retorika u Sloveniji je uobičajena pred 25. lipnja, kad političari govore o zaslugama u stvaranju nezavisne države i ostvarenim ili neostvarenim ciljevima u zadnjih 30 godina, ali su podjele ove godine pojačane toksičnom retorikom vladajućih i oporbe, nakon 100-tinjak dana nove koalicijske vlade kojom dominira desnica.

Nekoliko tisuća prosvjednika svakog petka navečer prosvjeduje protiv vlade, osobito samoga premijera kojemu spočitavaju "autoritarne težnje" i navodne korupcijske poteze s nabavom zaštitne opreme tijekom epidemije. Janša pak prosvjednike naziva radikalnim i ekstremnim desničarima iza kojih stoji parlamentarna oporba te tvrdi da mu prosvjednici porukama "Smrt janšizmu" zapravo prijete ubojstvom.

Većina neutralnih slovenskih analitičara smatra da je Janšina vlada na epidemiju Covida-19 odlično reagirala

Većina neutralnih slovenskih analitičara smatra da je Janšina vlada na epidemiju covida-19 odlično reagirala i spriječila veće zdravstvene i ekonomske posljedice za zemlju, ali upozoravaju na vrlo lošu komunikacijsku strategiju vlade, a osobito neprikladno komuniciranje premijera preko društvenih mreža, čime se zamjerio mnogima kojima nije trebao.

Janša je u ponedjeljak za privatnu televiziju Nova24.tv, blisku njegovoj stranci, kazao da je pozivanje na alternativnu proslavu kad se slavi Dan državnosti nedostojno i neprihvatljivo, te "daleko od svake normalnosti i civilizacije", te da se nada da će se organizatori predomisliti.

Janša je kazao kako ne bi imao ništa protiv organizirane druge proslave ako bi bila prijavljena i održana prema zakonu, ali  uz odgovarajuće državne simbole, odnosno službenu zastavu Republike Slovenije.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara