Slovenija bez novozaraženih, otvorile se škole i vrtići. Od danas rade i trgovine

Slovenija bez novozaraženih, otvorile se škole i vrtići. Od danas rade i trgovine
Foto: EPA

U SLOVENIJI u zadnja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze ili smrti povezane s covidom-19, a zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji u ponedjeljak su nakon dva mjeseca otvoreni vrtići i počinje nastava za prva tri razreda osnovne škole.

S početkom novog tjedna relaksiraju se i druge djelatnosti poput trgovine i turizma.

Uz 479 testiranja nije potvrđen nijedan slučaj nove zaraze, pa ukupan broj onih koji su od početka epidemije oboljeli od covida-19 ostaje 1466. Do sada je među zaraženima zabilježeno 104 smrtna slučaja, dok je u bolnicama trenutno samo 25 bolesnika, od toga 5 na intenzivnoj njezi, objavila je u ponedjeljak vlada.

Učenici prva tri razreda osnovne škole ponovno u školama

U školske klupe od danas su, nakon dugog razdoblja učenja na daljinu, vraćeni učenici triju prvih razreda osnovne škole, a njihovi su roditelji morali potpisati izjavu da su djeca zdrava i da nisu imala kontakte s osobama sa sumnjom na covid-19. Za učenike ostalih razreda obrazovni proces nastavlja se na daljinu, bez jamstava da će se to promijeniti do kraja školske godine.

Istodobno, obnovljena je i nastava za završne razrede srednjih škola te rad vrtića, ali pod posebnim uvjetima i u manjim skupinama djece.

Dopušten i rad svih trgovina

Od danas je ponovo dopušten rad svih trgovina, a za rad se pripremaju i manji turistički objekti s kapacitetom do 30 postelja uz dopuštenje vlade, ali bez mnogo izgleda za primanje najčešćih stranih gostiju, Talijana, Austrijanaca i Nijemaca, jer granice prema sjeveru i zapadu ostaju zatvorene.

Da bi se to promijenilo potrebno je protokole ulaska i tranzita dogovoriti bilateralnim sporazumima. Na to je ovih dana upozorio i premijer Janez Janša, pojašnjavajući okolnosti u vezi s proglašavanjem kraja epidemije covida-19 u Sloveniji te načelnu odluku vlade po kojoj je od sada dopušten ulazak u Sloveniju bez obvezne karantene za sve državljane EU i zemalja Europskog gospodarskog prostora.

Slovenska vlada planira pomoći turizmu

Kako bi pomogla turističkom sektoru, slovenska će vlada ovog tjedna u novom zakonskom paketu nastojati pomoći turizmu, kao jednoj od koronavirusom najugroženijih djelatnosti. Zakon bi trebao omogućiti da turističke tvrtke i dalje dobivaju subvencije za skraćeno radno vrijeme i doprinose za zaposlene jer sadašnje mjere pomoći gospodarstvu istječu već krajem ovog mjeseca.

Zakon predviđa da će se s istim ciljem uvesti i turistički vaučeri od 200 eura za zaposlene, koji će taj iznos moći namjenski koristiti samo u domaćim smještajnim kapacitetima, čime bi se povećala domaća potrošnja.

S druge strane, na opasnost velikih gubitaka i mogućeg otpuštanja zbog krize upozoravaju i iz drugih grana gospodarstva pa trgovina upozorava da će ove godine zabilježiti 15 do 20-postotni pad prometa.  

Cluster proizvođača automobilskih dijelova i opreme upozorava pak da bi, ako nova državna pomoć izostane u toj djelatnosti, već najesen mogla ostati bez posla četvrtina sada zaposlenih, a riječ je o proizvodnji usmjerenoj na izvoz te većim dijelom ovisnoj o stanju automobilske industrije u Njemačkoj i njenim narudžbama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara