KORONAVIRUS U SVIJETU

Slovenija će prilagoditi njemačku aplikaciju za praćenje zaraze koronavirusom

Slovenija će prilagoditi njemačku aplikaciju za praćenje zaraze koronavirusom
Ilustracija: EPA

SLOVENIJA će prilagoditi aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom koja je u Njemačkoj već u upotrebi, izjavio je ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik.

Aplikacija koju će na dobrovoljnoj osnovi u svoje mobilne telefone moći instalirati zaraženi, oni koji su u karanteni i svi ostali temeljit će se na njemačkoj tehnologiji otvorenog koda i državu će ta prilagodba stajati manje od 40.000 eura, kazao je Koritnik na konferenciji za novinare u Ljubljani dodavši kako se očekuje da će vrlo brzo ući u upotrebu.

Danas je takva aplikacija u upotrebi u deset država Europske unije, a u Njemačkoj je koristi više od 15 milijuna ljudi. Ona ne omogućava otkrivanje geolokacije, ne djeluje na osnovi GPS-a, nego na bluetooth tehnologiji, ne omogućava pohranu i obradu podataka, a štiti privatnost i ljudska prava, navode u slovenskoj vladi.

Aplikacija se očekuje ubrzo

Glasnogovornik slovenske vlade za covid-19 Jelko Kacin ustvrdio je da će aplikacija biti od velike koristi slovenskim epidemiolozima u otkrivanju kontakata s oboljelima, a bit će interoperabilna sa sličnim aplikacijama u drugim zemljama, pa i s hrvatskom aplikacijom, što je važno s obzirom na velik promet ljudi između Slovenije i Hrvatske, ocijenio je Kacin.

Slovenski mediji navode da će slovenska prilagodba biti vrlo brzo razvijena u suradnji nacionalnog Instituta za javno zdravlje i domaćih stručnjaka.

Ministarstvo za javnu upravu aplikaciju će naručiti za epidemiologe, pri čemu će se prilagoditi njemački model aplikacija koje su za operacijske sisteme IOS i Android objavljene pod licencijskim modelom otvorenog koda, navodi ljubljansko Delo.

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u posljednje vrijeme više puta da je u predstojećoj fazi razvoja epidemije covida-19 primjena aplikacije jedina alternativa ponovnom zatvaranju društvenog i ekonomskog života ili primjeni sve strožih mjera, ali da bi aplikacija za zaražene i one u karanteni morala biti obvezna.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara