Slovenija donosi "megazakon" za Covid-19 i predviđa nova ograničenja

Slovenija donosi "megazakon" za Covid-19 i predviđa nova ograničenja
Foto: EPA

MEGAZAKON koji će pomoći gospodarstvu da prebrodi  krizu izazvanu epidemijom Covid-19 iznosit će 3 milijarde eura, dogovorile su slovenske vlasti koje predviđaju i nova ograničenja za stanovništvo, prenose mediji u nedjelju. 

Slovenska vlada uskladila je paket zakona financijskih i poreznih olakšica i subvencija za gospodarstvo i građane pogođene epidemijom koronavirusa i odlučila je s prvotne 2 milijarde povećati pomoć na tri milijarde eura.

Vlada bi javnosti trebala već u nedjelju predstaviti tzv. "protukorona megazakon", a parlament bi ga trebao potvrditi sredinom idućeg tjedna kako bi na snagu stupio u roku nekoliko dana.

Zakon, među ostalim, predviđa prebacivanje troškova uplate doprinosa za zaposlene u poduzećima i za naknade za čekanje i vrijeme na bolovanju s poslodavaca na državu i državni zavod za zdravstveno osiguranje.

Nadalje, osigurava minimalne dohotke za širok krug "samozaposlenih", dodatke na najniže mirovine i slično, i odnosi se na razdoblje do 1. svibnja.

Međutim, ako se epidemija do 15. svibnja ne bi smirila, zakon predviđa da bi se njegove odredbe produljile za još mjesec dana.

Nove mjere ograničenja kretanja

Vlada je na sjednici u subotu navečer donijela i odluku o zaoštravanju mjera samoizolacije i socijalne distance jer su u zadnja dva dana zbog lijepog vremena primijećena masovna kršenja odredbe o ostanku kod kuće jer su se mnogi iz većih gradova rekreirali na izletištima, turističkim mjestima i u parkovima, osobito na slovenskoj obali.

Priroda novih ograničenja još nije poznata, no mediji navode da se razmišlja o zabrani odlaska iz matične općine, uz stanovita ograničenja, pa i zatvaranju autocesta.

Kako javljaju slovenski mediji, liječnici u vodećim slovenskim bolnicama posebno upozoravaju na neodgovorno ponašanje onih koji vole adrenalinske sportove. 

U zadnja dva dana hitne službe primile su mnogo onih koji su se tom prilikom ozlijedili, vozeći gorske bicikle, leteći paraglajderima ili planinareći, čime opterećuju zdravstveni sustav u vrijeme kad je on najopterećeniji budući da kod svakog takvog slučaja moraju primijeniti mjere kao da je zaražen koronavirusom, dakle u zaštitnoj opremi.

U Sloveniji 730 zaraženih, 11 žrtava

Prema podacima od nedjelje, broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji povećao se za 46 pa ih je sada ukupno 730, a broj umrlih povećan je za dva pa ih je sada ukupno 11. Na odjelima intenzivne njege liječe se 23 oboljele osobe.

Prema zadnjim podacima, po najmanje jedan slučaj zaraze zabilježen je već u 129 slovenskih općina od 212, koliko ih je ukupno. Najviše zaraženih je u Ljubljani, gdje je već 158 potvrđenih slučajeva. 

Na drugom su mjestu dvije male općine u kojima je izrazita i zaraza u dva lokalna doma za umirovljenike. To su Šmarje pri Jelšah, općina s desetak tisuća stanovnika u kojoj je 87 zaraženih, te gradić Metlika u kojem je inficiranih 45. S te dvije lokacije je i većina od do sada umrlih, jedanaestero od posljedica koronavirusa, a većinom su starije osobe.

Zanimljivo je da je vrlo mali broj od samo nekoliko slučajeva zaraženih upravo u mjestima gdje je granica s Italijom najbliža, na primjer u Novoj Gorici, Kopru ili Piranu, gdje se potvrđeni slučajevi zaraze mogu nabrojati na prste jedne ruke, ali nema podatka koliko je stanovnika u tim područjima testirano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara