Gdje će se skladištiti nuklearni otpad iz Krškog? Slovenija i Hrvatska opet se ne mogu dogovoriti

Gdje će se skladištiti nuklearni otpad iz Krškog? Slovenija i Hrvatska opet se ne mogu dogovoriti

Foto: Hina, 123rf

KAMO s nuklearnim otpadom iz Krškog pitanje je koje već godinama nema odgovor, što oslikava nesposobnost Zagreba i Ljubljane za dogovor i o ovom praktičnom pitanju. Kako piše Deutsche Welle, dosad se sav nisko i srednje radioaktivni otpad iz Krškog, a riječ je godišnjoj količini od oko 30 kubičnih metara, skladištio u privremenom odlagalištu u krugu same nuklearke.

Tako je trebalo biti samo u prvih pet godina rada nuklearke, no i trideset godina kasnije ništa se nije promijenilo. Kapacitet skladišta je skoro popunjen pa se dio otpada šalje na spaljivanje u Švedsku i u Francusku odakle se vraća kao radioaktivan pepeo. Uskoro će Hrvatska morati preuzeti i zbrinuti svoj dio otpada, ali pitanje je gdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
DW piše kako je Slovenija prije nekoliko godina predložila Hrvatskoj rješenje ovog problema izgradnjom zajedničkog odlagališta u Vrbini, u neposrednoj blizini nuklearke.

No prije nešto više od mjesec dana Hrvatska je i službeno odbila taj prijedlog. Potvrdio je to DW-u ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Saša Medaković koji tvrdi kako je prvi razlog hrvatske odbijenice činjenica da je izgradnja predviđena na neprimjerenoj lokaciji, u neposrednoj blizini rijeke Save.

"Predloženo tehničko-tehnološko rješenje ne zadovoljava. Odlagalište je doslovce ukopano u podzemne vode iz kojih se Zagreb napaja pitkom vodom i nalazi se u poplavnom području. Takvo odlagalište ne postoji nigdje u svijetu, a mi se zauzimamo za provjerena rješenja s pozitivnim iskustvima jer mislimo da na ovom području ne bismo trebali eksperimentirati", objašnjava Medaković koji dodaje kako je drugi razlog visoka cijena projekta. To bi stajalo više od 600 milijuna eura, a Hrvatska bi morala podmiriti polovicu tog iznosa.

"Čak dvije trećine tog iznosa čine porezi, lokalnoj zajednici i slovenskoj državi, a samo jednu trećinu ostali troškovi. Prema tom prijedlogu cijena odlaganja kubičnog metra otpada iznosila bi 100 tisuća eura, a prosječna cijena u Europi je oko 10 tisuća eura po kubičnom metru", objašnjava Medaković te navodi i treći razlog: "Ovo nam je prelilo čašu. Slovenci nisu htjeli da buduće odlagalište u Vrbini primi i drugi nisko i srednje radioaktivni otpad koji nastaje u Hrvatskoj. Znači kada bismo pristali na Vrbinu, ipak bismo morali izgraditi posebno odlagalište za ovaj otpad kojega nema puno, ali ga treba negdje pohraniti."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara