Slovenija: Janša "osvježava" pamćenje Kučanu pred svjedočenje u Haagu

PRIPREMA Milana Kučana za svjedočenje u procesu protiv Slobodana Miloševića u Haagu idućeg tjedna, u Sloveniji poprima razmjere političke polemike u kojoj sudjeluju domaći sudionici presudnih događaja pred raspad nekadašnje Jugoslavije.

"Haški tribunal vjerojatno ne zanimaju detalji koje je Kučan zatražio iz dokumentacije ministarstva obrane, a Kučan ih se dovoljno dobro sjeća da bi ih predstavio ako o njima bude pitan" - izjavio je u razgovoru za mariborski list "Večer" Janez Janša. U vrijeme raspada bivše Jugoslavije Janša je bio ministar obrane u Demosovoj vladi, a Kučan predsjednik republičkog predsjedništva, često u prikrivenom konfliktu s tom vladom i njenim predsjednikom Lojzom Peterleom.

Kučan je od ministarstva obrane pismeno zatražio podatke iz 1991. godine koji se odnose na "nelegalnu obuku" hrvatskih i bosansko-muslimanskih dobrovoljaca u Kočevskoj Reki i odgovor na optužbe bivše JNA da je za vrijeme srpanjsko-lipanjskog rata JNA i slovenske teritorijalne obrane sa slovenske strane dolazilo do kršenja primirja i humanitarnog prava, te da su zabilježeni slučajevi ratnih zločina.

"Sve su te tvrdnje netočne i već opovrgnute, a provjeravali su ih nakon rata u Sloveniji i europski promatrači", ustvrdio je Janša u razgovoru za "Večer". Janša odbacuje i tvrdnje o nelegalnom obučavanju "paravojnih" formacija iz Hrvatske i BiH, odnosno dobrovoljaca u Kočevskoj Reki koji su - po prijašnjim tvrdnjama i prisjećanjima slovenskih aktera - bili iz redova HOS-a Dobroslava Parage i Fikretu Abdiću naklonjenih snaga iz zapadne Bosne.

"Još za vrijeme rata (u Sloveniji) k nama je došla manja skupina od oko 30 hrvatskih dobrovoljaca koju smo pripremali za diverzantski napad na bihaćki vojni aerodrom u slučaju da bi JNA od tamo pokušala izvršiti intervenciju. Podatke smo dobili i od pilota koji su k nama pobjegli s tog aerodroma. To su bili dobrovoljci koji su u Sloveniju došli u dogovoru s Hrvatskom, sa generalom Špegeljem. Do akcije tih dragovoljaca nije došlo", tvrdi Janša.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je potvrdio da je u Sloveniji obučavana i skupina muslimana iz BiH. "To su bile dvije skupine dobrovoljaca za bosansku vojsku. Radilo se o dogovoru Kučana i Fikreta Abdića koji je posjetio Kučana, a bio je i u ministarstvu obrane. Tada je Kučan kao predsjednik sazvao vijeće za obranu na kojemu je donesen zaključak da muslimanima pomognemo, pa i sa obukom. Obučili smo dvije skupine, o čemu postoji dokumentacija", ustvrdio je Janša za mariborski "Večer".

On, kao i tadašnji slovenski veterani, imaju rezerve prema novom iznošenju pojedinosti o tadašnjim događajima jer smatraju da bi na sudu Milošević pred haškim tribunalom mogao pokušati diskreditirati ondašnje slovensko vodstvo.

Kučanu bliski krugovi navode međutim da se možda radi o ponovnom pokušaju diskreditiranja Kučana u samoj Sloveniji jer ga je desni centar i prije 12 godina predstavljao kao onoga koji se zauzimao za "razoružavanje teritorijalne obrane" jer je pred početak sukoba potpisao deklaraciju za mir kojoj se suprotstavljao Demos.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara