Slovenija: Janša traži referendum o "izbrisanima"

Vodeća slovenska oporbena stranka najavila je u srijedu da će se zauzeti za nacionalni referendum o zakonu o "izbrisanima" što ga je sinoć većinom glasova po drugi put potvrdio slovenski parlament.

Kako je na konferenciji za novinare izjavio Janez Janša, predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS), stranka već ima 25 od potrebnih 30 potpisa članova parlamenta potrebnih da se zahtijeva "naknadni zakonodavni referendum" o zakonu kojim se priznaje pravo na stalno prebivalište u Sloveniji za oko 4.000 neslovenaca koji 1991. nisu uzeli slovensko državljanstvo.

"Taj zakon je skandal jer se odnosi i na one koji su djelovali protiv slovenske samostalnosti", izjavio je za komercijalnu televiziju POP-TV Miha Brejc, zastupnik slovenskih demokrata u parlamentu, u vrijeme osamostaljenja šef državne obavještajne službe (SIS).

Slovenski premijer Anton Rop izjavio je kako očekuje da će se na zahtjev za referendum o spomenutom zakonu "na odgovarajući način" odazvati ustavni sud.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud već je dvaput odbacio inicijative civilnih udruga koji se protive zakonu o "izbrisanima" da se o tome održi referendum.

Ropovi liberalni demokrati (LDS) u parlamentu su u utorak navečer podržali donošenje zakona. Za zakon je glasovala i Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD), druga najjača stranka u četveročlanoj Ropovoj koaliciji. Predsjednik zastupničkog kluba te stranke Miran Potrč izjavio je za POP-TV da bi Slovenija, u slučaju nepoštivanja zakona koji se temelji na odluci ustavnog suda, mogla imati problema sa Vijećem Europe.

(Hina) fl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara