"Slovenija krši prava 490 milijuna ljudi"

SLOVENIJA će vas natjerati da vas troškovi putovanja u Hrvatsku iz drugih europskih zemalja koštaju petsto posto više, stoji u članku ekonomskog portala Bloomberg, koji problematizira uvođenje vinjeta u nama susjednoj zemlji.

"Slovenija, raskrižje za Europljane koji se voze prema Hrvatskoj, Grčkoj i ostatku Balkana, razbjesnila je svoje susjede planovima za povećanjem cestarina baš u vrijeme kada ljudi putuju na godišnje odmore na Jadranu", stoji u članku američkog portala koji navodi da će vožnja identičnom prometnicom koja je početkom lipnja iznosila 5 poskupjeti na 35 eura nakon 1. srpnja.

Slovenija krši prava 490 milijuna ljudi

"Nesrazmjerno opterećenje za vozače motornih vozila iz EU zemalja u Sloveniji doseže stupanj diskriminacije", kazao je Max Stich, potpredsjednik ADAC-a za turizam, njemačkog automobilskog kluba sa 14 milijuna članova. Njemački i austrijski autoklubovi, piše u članku, zbog toga "pritišću" Europsku komisiju zbog olakšica - jer smatraju da Slovenija krši prava na slobodno kretanje čak 490 milijuna ljudi.

Osim toga, mnogi europski auto klubovi na svojim stranicama savjetuju putnicima kako zaobići Sloveniju, što je naputak i hrvatskog ministra turizma Damira Bajsa koji očekuje 12 milijuna gostiju, navodi Bloombreg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da je prošle godine, prema podacima slovenskog državnog zavoda za statistiku, kroz tu zemlju koja broji dva milijuna stanovnika, prošlo čak 2,2 milijuna stranih putnika.

Nije ponuđena alternativa putem kratkoročnih karata

Slovencima se ponajviše zamjera što pored vrtoglavih porasta cijena benzina, nije ponuđena alternativa šestomjesečnim vinjetama u obliku karata na kraći rok, kakve, primjerice, postoje u Austriji.

Kada je 1996. godine pokušala uvesti vinjete kakve će ovih dana biti uvedene u Sloveniji, EK je Austriju prisilila na odustajanje pa su uvedene karte za 7,70 eura u trajanju od deset dana, a kratkoročne vinjete imaju i Češka, Slovačka te Mađarska.

A.B.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara