Slovenija oslobodila kurdskoga aktivista. Držala ga neopravdano u zatvoru?

Slovenija oslobodila kurdskoga aktivista. Držala ga neopravdano u zatvoru?
Foto: Epa

SLOVENIJA je danas oslobodila Ismeta Kilica, 54-godišnjeg kurdskog aktivista čije je izručenje tražila Turska, a koji je bio pritvoren kada se krajem srpnja preko Slovenije u Njemačku, gdje živi, zajedno sa svojom obitelji vraćao s ljetovanja u Hrvatskoj.

Sud u Kopru donio je odluku da prema slovenskom zakonu Kilic nije počinio kazneno djelo pa neće biti izručen Turskoj, a ta će odluka biti pravomoćna kad je potvrdi viši sud, objavila je Slovenska televizija.

Zadržan u zatvoru 82 dana

Slovenske pravosudne vlasti držale su Kilica u pritvoru i nakon što je Interpol 7. rujna povukao tjeralicu protiv njega, a njegov slovenski odvjetnik izjavio je da će od Slovenije zbog nanesene štete tražiti odštetu jer je u zatvoru neopravdano zadržan 82 dana.

Protiv njegova zadržavanja u Sloveniji i tadašnje mogućnosti ekstradicije Turskoj početkom rujna u Ljubljani su pred veleposlanstvom Turske prosvjedovali aktivisti stranaka Ljevica i Linke iz Slovenije i Njemačke.

Kilic živi u Duisburgu u Njemačkoj, kamo je pobjegao i čije je državljanstvo stekao prije više od 20 godina zbog političkog progona u Turskoj, gdje je 90-ih godina prošlog stoljeća djelovao kao sindikalni aktivist.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara