Slovenija počela pripreme za preuzimanje predsjedanja EU-om

SLOVENSKA vlada imenovala je u četvrtak posebnu skupinu koja će do 2007. godine vršiti pripreme za preuzimanje predsjedanja Europskom unijom.

Uz premijera Janeza Janšu u skupini su ministri vanjskih poslova i financija Dimitrij Rupel i Andrej Bajuk, ministar za javnu upravu Gregor Virant, te šef službe za europske poslove u Janšinom kabinetu Marcel Koprol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema novom europskom ustavu, Slovenija bi kao prva od novih članica EU-a početkom 2007. godine zajedno sa Njemačkom i Portugalom sastavljala trojku koja bi zajednički predsjedala Unijom u razdoblju do sredine 2008. godine. Ukoliko europski ustav do tada ne bi ratificiralo svih 25 članica, Slovenija bi samostalno predsjedavanje Europskom unijom preuzela u siječnju 2008. na šest mjeseci, prema načinu kako su se na tom mjestu rotirale i stare članice EU-a.

Kako je na konferenciji za novinare izjavio ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, troškovi predsjedanja iznose između 60 i 80 milijuna eura, a Sloveniji bi više odgovarao sustav predsjedanja u trojki kako ga definira novi ustav. Slovenska vlada prihvatila je zakon o ratifikaciji europskog ustavnog ugovora o kojemu će parlament raspravljati još ovog mjeseca.

"Oko ratifikacije ne očekujemo teškoće i bude li postupak tekao normalno, parlament bi europski ustav mogao ratificirati do kraja mjeseca", izjavio je Rupel. Za ratifikaciju europskog ustava u slovenskom parlamentu potrebno će biti osigurati dvotrećinsku većinu. Čelnici Europske unije prvi su ustav Europske unije svečano potpisali na summitu u Rimu 25. listopada prošle godine, a mora ga ratificirati svih 25 članica EU-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara