Slovenija poriče da migrante prisilno vraća u Hrvatsku: Tjeramo samo one koji ne traže azil

Slovenija poriče da migrante prisilno vraća u Hrvatsku: Tjeramo samo one koji ne traže azil
Foto: EPA

SLOVENIJA odbacuje tvrdnje nevladinih udruga da prisilno vraća migrante u Hrvatsku i BiH iako su izrazili želju za dobivanjem azila u Sloveniji i u ministarstvu unutarnjih poslova ponavljaju da se radi o manipulaciji jer mnogo migranata zloupotrebljava institut međunarodne zaštite.

U razgovoru za Slovensku televiziju državni tajnik u slovenskom MUP-u Boštjan Šefic rekao je da ne stoji tvrdnja organizacije Amnesty International da Slovenija prisilno deportira tražitelje azila i da u Sloveniji praktično nije moguće dobiti azil. "Samo u prvoj polovici srpnja kod nas je status azilanta zatražilo 159 ljudi", kazao je Šefic.

Svi tražitelji azila upućuju se u prihvatni centar

No, po njegovim riječima, svi stranci koji se nađu na slovenskom teritoriju i zatraže azil najprije se upućuju u centar za prihvat azilanata gdje moraju podnijeti i formalnu molbu za dobivanje statusa međunarodne zaštite, no mnogi se na to ne odlučuju nego napuštaju tu ustanovu i odlaze, želeći dalje u zapadne zemlje.

"Mnogo takvih osoba odmah napušta centar za azilante, često niti ne podnijevši molbu za azil. Sve takve osobe policija kad zatekne na našem teritoriju smatra strancima bez statusa i onda vraća u države odakle su došli. Tih je slučajeva vrlo mnogo i svjedoči kako se institut međunarodne zaštite zapravo zlorabi", kazao je Šefic.

Najnovije izvješće organizacije Amnesty International potvrdilo je ranija novinska izvješća iz Velike Kladuše i Bihaća u kojima migranti tvrde da se iz Slovenije masovno vraćaju ljudi kojima slovenski policijski službenici nisu dopustili da podnesu molbu za azil.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara