SLOVENIJA: PRIJENOSI IZ PARLAMENTA? DA, ALI BEZ ZLOBNIH KOMENTARA

Ravnateljstvo slovenskoga Državnog zbora ponudilo je televizijskim postajama koje su zainteresirane za izravne prijenose parlamentarnih sjednica mogućnost da besplatno koriste sliku i ton, ali pod jednim uvjetom: prijenos ne smiju prekidati reklamnim porukama, moraju poštovati dostojanstvo parlamenta i zastupnika pri komentiranju njihovih nastupa, a snimku ne smiju koristiti u zabavnim i političkosatiričkim emisijama.

To su samo neke od odredaba gentlemanskog sporazuma koje je vodstvo parlamentarnog doma ponudilo televizijskim postajama.

O nacrtu ugovora na prvom će se zasjedanju izjasniti slovenski parlamentarci.

U slučaju da televizijske kuće koje se odluče potpisati takav ugovor prekrše njegove odredbe, gube koncesiju za prijenos.

Kako je najavila slovenska tiskovna agencija STA, vrijeme će pokazati hoće li za takve stroge ugovorne obveze biti dovoljno interesa jer komercijalni mediji imaju svoje komercijalne interese, u prvom redu gledanost i prodaju reklamnog vremena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parlamentarna oporba nedavno je nakon višegodišnjih pokušaja izborila odluku vodstva parlamenta da se prijenosi komercijalnim i lokalnim televizijama mogu odobriti, no na to se do sada odlučila samo komercijalna televizija TV-3 u vlasništvu Ivana Ćalete, ali i ona zasjedanja prati samo do 18 sati na večer i tvrdi da bi, u slučaju da prijenos nastavi u kasnijim najprofitnijim terminima, to trebalo platiti.

Strah da bi televizijski prijenosi mogli postati predmetom političke manipulacije - ako budu komentirani u stilu nogometnih utakmica - djelomice je i opravdan, kad se ima na umu različitost lokalnih televizija u različitim dijelovima Slovenije, gdje su na lokalnoj razini vlasti šarolike stranačke koalicije, ponekad i posve različite od koalicije koja vlada u parlamentu.

Slovenci se još sjećaju prvog zasjedanja demokratski izabrane slovenske skupštine u svibnju 1990. godine, kad su televizijski novinari neiskusne zastupnike nove vlasti u televizijskom prijenosu nazvali "seljacima" koji ne znaju niti govoriti u mikrofon, nakon čega im je novoizabrani zastupnik Janez Janša poručio: "To je vaš labuđi pjev!".

(Hina) fl nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara