SLOVENIJA: ROP ŽALI ZBOG RUPELOVA STAJALIŠTA O NOVOJ MINISTRICI PRAVOSUĐA

Slovenski premijer Anton Rop izrazio je žaljenje zbog stajališta ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela oko imenovanja nove ministrice pravosuđa, te izazio nadu da će Rupel do jesenskih izbora ostati na svom položaju.

"Uskoro ću s njim razgovarati o tom pitanju, a bilo bi mi vrlo žao ako bismo nekoliko mjeseci prije izbora morali prekinuti našu uspješnu suradnju", rekao je Rop u srijedu novinarima komentirajući najnovija neslaganja u svojoj vladi.

Rupel je u pismu članovima parlamenta sadašnju glavnu tužiteljicu Zdenku Cerar ocijenio neprimjerenom osobom za položaj ministrice pravosuđa iako je riječ o prijedlogu predsjednika vlade usklađenom s tri stranke njegove koalicije nakon što se Slovenska pučka stranka (SLS) povukla iz ranije koalicije.

Slovenski mediji tvrde da se Rupel nekoliko mjeseci pred redovne parlamentarne izbore svojim potezom želi približiti strankama desnog centra.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbeni čelnik Janez Janša nazvao je u srijedu na konferenciji za novinare "neumjesnima" procjene kako je Rupel kandidat za mjesto u njegovoj "vladi u sjeni" koja se formira ovih dana. S druge strane, Aurelio Juri koji je parlamentarni zastupnik zastupnik Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) - koalicijske partnerice Ropovih liberalnih demokrata u vladi - rekao je u srijedu da Rupelove kritike potencijalne ministrice održavaju njegovu želju da bude "vječiti ministar" bez obzira na to koja je stranka na vlasti.

Ministarska kandidatkinja Zdenka Cerar najavila je pak da će na optužbe iz Rupelova pisma koje je nazvala "ispadom" odgovarati u parlamentu prilikom predstavljanja, te ustvrdila da nema podloge za Rupelove optužbe kako bi njeno imenovanje značilo "ismijavanje" europskih standarda o nezavisnosti sudstva.

(Hina) xfl ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara