Slovenija šalje vojsku na granicu s Italijom

Slovenija šalje vojsku na granicu s Italijom
Ilustracija: EPA

SLOVENIJA će od sutra uključiti 35 vojnika u zaštitu granice s Italijom od ilegalnih migracija, objavili su slovenski mediji pozivajući se na glavni stožer slovenske vojske.

Na područje Kopra, gdje je zadnjih tjedana uočen veći ilegalni priljev migranata, a na traženje policije, u ponedjeljak će se uputiti dodatnih 35 pripadnika vojske u ispomoć policiji, priopćila je vojska.

Imat će i oklopna vozila

Koristit će većinu sredstava koja vojska ima u redovitoj upotrebi, od sredstava za promatranje do oklopnih vozila, te će na dnevnoj bazi u mješovitim ophodnjama s policijom pomagati postrojba na razini čete, dodaje se u priopćenju.

Pojačani angažman Slovenije na sprečavanju ilegalnih migracija na granici s Italijom počeo je početkom ovog mjeseca kada su uvedene zajedničke ophodnje slovenske i talijanske policije.

Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da policija učinkovito štiti južnu granicu od ilegalnih migracija i da većinu migranata uspijeva vratiti hrvatskim vlastima.

Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar prošlog se tjedna sastao s talijanskim kolegom Matteom Salvinijem i nakon sastanka rekao da su Slovenija i Italija spremne pomoći Hrvatskoj u borbi protiv ilegalnih migracija, možda i uz pomoć Frontexa, ako Hrvatska ocijeni da joj je ta pomoć potrebna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara