Slovenija tuži Hrvatsku u EU, ali boji se politike i Plenkovićevih veza

Slovenija tuži Hrvatsku u EU, ali boji se politike i Plenkovićevih veza
Foto: Hina

PRED velikim vijećem Suda Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu 8. srpnja će početi usmena rasprava o nadležnosti tog suda za slovensku tužbu protiv Hrvatske, vezanu za neprovođenje arbitraže o granici, pri čemu slovenska strana najviše strahuje od mogućeg političkog utjecaja na suce i njihove odluke, piše mariborski dnevni list Večer pozivajući se na neslužbene izvore bliske vladi.

Iako je uvjerena u opravdanost svojih argumenata u tužbi protiv Hrvatske, slovensku je stranu najviše strah da se sud EU-a neće moći oteti utjecaju politike na njegov rad, navodi mariborski list.

No, kako dodaje, u "krugovima slovenske vlade" ipak smatraju da Sud neće moći zaobići mišljenje "pravne službe Europske komisije" da je prema europskom pravu implementacija arbitražne presude pravno obvezujuća za obje strane.

Smatraju da je Juncker pokazao pristranost, spominju njegove veze s Plenkovićem

To mišljenje pravne službe Europske komisije javno je lani objavio njemački tjednik Der Spiegel, no Komisija na čelu s Jean-Claudeom Junckerom nikada nije to pravno mišljenje stavila na svoj dnevni red i odbila je stati na stranu Slovenije u tužbi protiv Hrvatske, čime je po mišljenjima visokih slovenskih dužnosnika navodno pokazala političku pristranost na štetu Slovenije, podsjeća list.

Kako dalje navodi, mišljenje pravne službe bilo je da su tužba Slovenije i njeni argumenti opravdani pa se Komisija tužbi Slovenije morala pridružiti, što ona nije učinila. I Juncker i hrvatski premijer Andrej Plenković dolaze iz iste Europske pučke stranke (EPP). Mnogi komentatori smatraju da Komisija u tom slučaju nije podržala Sloveniju zbog politizacije djelovanja EK pod Junckerovim vodstvom, piše mariborski list.

Hrvatski cilj je, smatraju, proglasiti sud nenadležnim

Interes je Hrvatske da se Sud EU-a u spomenutoj slovenskoj tužbi proglasi nenadležnim, odnosno da odluku o tužbi ne donese u vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om, a da će sud svoju konačnu odluku donijeti kada to ne očekuje niti Slovenija, piše u prilogu novinar lista Večer Uroš Esih.

"Cilj Slovenije je uvjeriti.... Sud da prihvati nadležnost za slovensku tužbu, dok će Hrvatska argumentirati stav da Sud nije nadležan. Već i to da se Sud u tom predmetu proglasi nadležnim bio bi za Sloveniju značajan uspjeh", piše Večer.

List dodaje da je slovenska strana zadovoljna što će o svemu odlučivati veliko vijeće Suda EU-a.

"Time je Sud dao signal da će se slovenskoj tužbi temeljito posvetiti. Osim toga, time je i mogućnost da dođe do mogućnosti političkog utjecaja postala manja nego da se o nadležnosti i meritumu tužbe odlučivalo pred malim vijećem", piše mariborski dnevnik te dodaje da se odluka o nadležnosti suda za slovensku tužbu ne može očekivati prije jeseni jer Sud EU-a sredinom srpnja odlazi na uobičajenu ljetnu stanku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara