Slovenija u UN-u uložila notu zbog hrvatskog gospodarskog pojasa u Jadranu

Slovenija je u petak glavnom tajniku UNa Kofiju Annanu uložila diplomatsku notu kojom je odgovorila na hrvatsku notifikaciju ekološkoribolovne zone u Jadranu, priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Kako se navodi u priopćenju, Annanu je u noti pojašnjeno da Slovenija ima teritorijalni izlaz na otvoreno more i pravo proglašenja vlastitog ekonomskog pojasa ili zaštićene ekološko-ribolovne zone u Jadranskom moru, te da je to pravo zadržala sve od raspada nekadašnje Jugoslavije.

Sa svojom ustavnom poveljom o osamostaljenju iz Jugoslavije Slovenija je kao nezavisna država preuzela prava i obveze glede teritorijalnog mora koja je do tada ostvarivala zajedno s ostalim federalnim jedinicama, te sačuvala "postojeću slovensku jurisdikciju nad Piranskim zaljevom i neposredni teritorijalni izlaz na otvoreno more", navodi se u priopćenju iz Ljubljane kojom se tumači sadržaj note Kofiju Annanu.

U noti se također izražavaju poznata stajališta o tome kako je parafirani sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine uvažio temeljna polazišta Slovenije o razgraničenju po kojemu je "morska granica određena na osnovi 15. članka konvencije UN-a o pomorskom međunarodnom pravu u skladu s uvažavanjem povijesnog naslova i drugih posebnih okolnosti te načela pravičnosti". Također se, prema priopćenju, navodi da je tim sporazumom Sloveniji potvrđeno "pravo na teritorijalni izlaz na otvoreno more", a Hrvatskoj "sačuvan dodir s Italijom"".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U noti slovenskog ministarstva vanjskih poslova ističe se i da je "očuvanje neposrednog teritorijalnog izlaza na otvoreno more vitalni interes Slovenije", te da ona "ne priznaje jednostrane mjere susjedne države koje bi prejudicirale granicu".

Budući da granica na moru s Hrvatskom još nije konačno ostvarena, iako je definirana parafiranim sporazumom, jednostrano hrvatsko proglašenje ekološko-ribolovnog pojasa na Jadranu predstavlja kršenje hrvatskih međunarodnopravnih obveza, prejudicira granicu na moru, te zadire na područje gdje suverenost i suverena prava ima Slovenija, navodi se u slovenskoj notu glavnom tajniku UN-a.

Istodobno s notom, UN-u je Ljubljana predala i notu Hrvatskoj od 3. listopada kojom je Hrvatskoj izražen prosvjed protiv jednostranog proglašenja ekološko-ribolovne zone. Obje slovenske note bit će objavljene u publikaciji Ujedinjenih naroda "Bilten o pomorskom pravu", čime će sa slovenskim stajalištima biti upoznate sve članice UN-a, navodi slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

(Hina) fl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara