KORONAVIRUS

Slovenija uvodi nove mjere

Slovenija uvodi nove mjere
Foto: EPA

SLOVENSKA vlada uvodi nova ograničenja kretanja kako bi suzbila širenje epidemije koronavirusa, objavljeno je nakon sjednice koja se protegnula u noćne sate.

Objekti i zgrade s više stanova morat će se dezinficirati najmanje dva puta dnevno, posebno kvake ulaznih vrata, rukohvati ograda i tipke dizala, u kojima se neće smjeti voziti više stanara odjednom, nego "pojedinačno".

U trgovinama će, prema novoj uredbi, od ponedjeljka između 8 i 10 sati ujutro smjeti kupovati samo invalidi, trudnice i umirovljenici.

Budući da sredinom sljedećeg tjedna istječe vladina uredba o zabrani ulaska putnika u Sloveniju iz nečlanica EU, vlada ju je odlučila produljiti za još dva tjedna.

Prema Slovenskom radiju, zbog učestalih kršenja preporuka o kretanju vlada bi mogla zabraniti da ljudi napuštaju općine u kojima žive.

Vlada je na sjednici dovršila zakonski paket pomoći gospodarstvu i stanovništvu u vrijeme epidemije koronavirusa vrijedan oko tri milijarde eura.

U Sloveniji je zaraza koronavirusom do sada potvrđena kod 684 osobe. Od devet umrlih, osam preminulih je iz domova umirovljenika na koje se zaraza proširila i koji vladi i zdravstvenim djelatnicama zadaju najviše brige.

Trenutno je u domovima za starije zaraženo 83 štićenika, a oboljelo je i 32 djelatnika tih ustanova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara