Slovenija više ne blokira Hrvatsku zbog granice, nego zbog "sadržajnih prigovora"

Tekst: J.C.
Foto: AFP

"VIŠE ne blokiramo hrvatske pregovore s Europskom unijom, ali na neka poglavlja imamo sadržajne prigovore", rekao je novinarima u Luxembourgu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar potvrdivši tako da Slovenija nije još dala suglasnost za otvaranje svih poglavlja u pregovorima.

Žbogar kaže kako su sva poglavlja koja su bila blokirana zbog graničnog spora i koja su se odnosila na granicu sada odblokirana, ali Slovenija i dalje ima zamjerki na neka druga poglavlja, nevezano uz granično pitanje.

"Radi se o poglavlja na koja imamo sadržajne prigovore i to se rješava s Europskom komisijom. Vjerujem da ćemo uskoro pronaći rješenje", kazao je Žbogar. Slovenija blokira još tri hrvatska poglavlja u pregovorima s EU, a ranije su iz Ljubljane stizale poruke kako će taj dio pregovora ostati blokiran kako bi Slovenija imala osiguranje da će Hrvatska poštovati sporazum koji je postignut između Boruta Pahora i Jadranke Kosor.

Slovenski se premijer, podsjećamo, jučer u Zagrebu još jednom sastao s hrvatskom premijerkom i tom prilikom izjavio kako on želi da javnost sazna sve detalje dogovora. Pahorov posjet Zagrebu i razgovor s Jadrankom Kosor Žbogar nije želio komentirati jer, kako kaže, tom razgovoru nije prisustvovao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara