Slovenija: Zabrana rada nedjeljom u trgovinama znači 7 do 8 posto "prekobrojnih"

U SLUČAJU da se zabrani rad trgovina nedjeljom u Sloveniji će 7 do 8 posto zaposlenih u toj djelatnosti ostati bez posla jer bi se za toliko smanjio promet trgovinskih organizacija, upozorio je u utorak Stanislav Brodnjak, predstavnik trgovačke sekcije u gospodarskoj komori.

"Nedjeljom trgovačke tvrtke realiziraju 7 do 8 posto mjesečnog prihoda više na mjesečnoj razini, pa će toliki biti i višak zaposlenih ako se trgovine nedjeljom zatvore", izjavio je Brodnjak.

Inicijatori referenduma o ograničavanju rada trgovina nedjeljom postavili su "nerealne ciljeve" u pogledu dodatka za nedjeljni rad, ocijenio je on.

Protiv inicijative su i mali privatni trgovci koji navode da nedjeljom i praznicima ostvare 30 do 40 posto veći promet nego običnim danima u tjednu.

Poslodavci pak tvrde da je država dužna kontrolirati ispunjavaju li poslodavci zakonsku odredbu o 40-satnom radnom vremenu u tjednu ili zaposlene tjeraju na prekomjerni prekovremeni rad.

Trgovina kao djelatnost zadnjih je godina u Sloveniji, tvrde poslodavci, u krizi, a po knjigovodskim podacima lani je od 12.600 trgovačkih tvrtki 40 posto poslovalo s gubitkom. Udio organizacija koje se bave trgovinom u ukupnom broju poslovnih tvrtki smanjio se u 7 godina s 41 na sadašnjih 33 posto, a zadržale su jednak broj zaposlenih - 17 posto od ukupnog broja zaposlenih osoba u državi, tvrde u slovenskoj gospodarskoj komori.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara