Slovenija zbog "štete prouzrokovane primjenom ZERP-a" odlučila tužiti Hrvatsku

SUSJEDNOJ nam Sloveniji nije dovoljno što je hrvatska Vlada "podvila rep" i ipak odlučila ne primjenjivati ZERP, već su odlučili protiv Hrvatske podignuti i tužbu "zbog štete prouzročene hrvatskom primjenom ZERP-a".

Slovenski list Delo tako prenosi izjavu glasnogovornika slovenskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i prehrane Jerneja Kovača koji je rekao kako će "zbog kršenja dogovora između Hrvatske, Italije, Slovenije i EU postignutog 2004. godine, Slovenija tužiti Hrvatsku".

Dodao je i kako je "stajalište slovenske vlade u vezi jednostranog hrvatskog proglašenja ZERP-a bilo to da se stanje na Jadranskom moru za Sloveniju i slovenske ribare ni u čemu nije promijenilo jer je na snazi jedini valjani dogovor, onaj iz 2004. godine".

Kovač je rekao i kako je slovenska vlada odlučila zaštititi slovenske ribare u njihovu radu na otvorenom moru te dodao da će slovenskim ribarima biti nadoknađena sva šteta uzrokovana hrvatskom primjenom ZERP-a.

Delo piše i kako su dvije najpoznatije slovenske ribarice, Riba 1 i Riba 2, ponovo bacile u ribolov na donedavnom području hrvatskog ZERP-a te kako im je ovog puta ribolov ometalo jedino jugo koje je zapuhalo. Dodaje se i kako je "ribarima žao što su na kopnu morali provesti dva i pol mjeseca, i to na vrhuncu ribolovne sezone u međunarodnim vodama - u tom bi periodu navodno ulovili čak 120 tona plave ribe, što je skoro četvrtina cjelokupnog ulova, pa im je prouzročena šteta od oko 100 tisuća eura".

I.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara