Slovenska predviđanja o ekonomskom rastu veća od europskih

Slovenska vlada predviđa da će rast nacionalnog proizvoda u ovoj godini iznositi 3,6 posto, što je znatno bolje od lanjskog rasta od 2,2 posto. To je jedna od polaznih pretpostavki tzv. "proljetnog izvješća" vladina zavoda za makroekonomske analize (UMAR) koji će biti objavljen sredinom ovog mjeseca, javljaju u srijedu slovenski mediji. L

S druge strane Europska komisija u srijedu je u projekciji o ovogodišnjim rezultatima država koje 1. svibnja ulaze u članstvo EU-a navela da će rast nacionalnog proizvoda u Sloveniji ove godine biti 3,2, a iduće godine 3,6 posto. Riječ je o pozitivnim utjecajima članstva u EU koje bi po općim procjenama rast društvenog proizvoda godišnje trebalo povećati za 0,5 postotnih točaka godišnje.

Procjena UMAR-a govori da će u Sloveniji do kraja godine biti ostvaren i vladin cilj o smanjenju inflacije na 3,5 do 4 posto, dok analize Europske komisije na inflaciju u Sloveniji još uvijek gledaju kao na najveći problem u približavanju eurozoni i ispunjenju jednog od 4 maastrichtska kriterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski proračunski deficit po ocjenama iz Bruxellesa bolji je od očekivanja i ostaje stabilan jer iznosi oko 1,8 posto, kakav će ostati i iduće godine. Javni dug s druge strane porastao je po ocjeni Europske komisije na 28,3 posto bruto društvenog proizvoda, a iduće se godine treba smanjiti na 28,2 posto.

Europska komisija za Sloveniju navodi da ima gospodarstvo sposobno za jači rast, ali da treba jači nadzor javnih financija, bržu liberalizaciju u raznim sektorima i veću fleksibilnost tržišta rada. Osim toga, upozorava Bruxelles, slovenski problem bit će i smanjenje inflacije zbog porasta domaće potrošnje. Prosječni gospodarski rast u 10 država-pristupnica EU-u procjenjuje se u ovoj i idućoj godini na 4 posto.

(Hina) xfl ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara