Slovenska vlada na crnoj listi IFJ-a

Zbog ustrajanja na novom zakonu o nacionalnoj televiziji slovenska je vlada došla na crnu listu Međunarodne federacije novinara (IFJ), koja ocjenjuje da se njime odstupa od koncepta javne televizije.

Kako je u petak javio Slovenski radio, glavni tajnik IFJ-a Aidan White u petak je u Almeriji (Španjolska) na konferenciji IFJ-a za sredozemne države rekao da treba osuditi vlade država kao što su Turska, Italija, Alžir, Tunis, Izrael i Slovenija koje ugrožavaju medijsku nezavisnost i pluralizam.

Slovenska je vlada zbog pritisaka domaćih i stranih novinarskih organizacija pristala da novi zakon u parlament uđe po redovnom, a ne brzom postupku, ali ustraje na jačim kompetencijama direktora i na odredbi po kojoj će većinu članova nadzornog vijeća imenovati parlament, odnosno stranke vladine većine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

White je rekao da je potrebno nezavisno novinarstvo koje se je spremno suprotstaviti političarima i gospodarskim interesima koji bi htjeli iskoristiti medije za promociju populizma, netolerancije i društvenog raslojavanja, iako je teško etički djelovati u vrijeme nemilosrdne borbe za medijsko tržište.

(Hina) xfl ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara