Slovenski biskupi podijeljeni oko izbjeglica: Jedni skupljaju pomoć, drugi pričaju o islamizaciji

Slovenski biskupi podijeljeni oko izbjeglica: Jedni skupljaju pomoć, drugi pričaju o islamizaciji

Foto: FAH

U SLOVENSKIM katoličkim biskupijama do sada je preko Caritasa za migrante i izbjeglice prikupljeno skoro 190.000 eura, a veći dio već je potrošen, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani predsjednik Slovenske biskupske konferencije Andrej Glavan, dok se polemika među biskupima o pravoj prirodi migrantskog vala u Europi i mogućoj prijetnji europskoj kršćanskoj civilizaciji ne stišava.

Osim što je iznio podatke o karitativnoj djelatnosti Crkve zadnjih tjedana prema izbjeglicama, Glavan se je osvrnuo i na razlike u gledanjima na problem izbjeglica među slovenskim biskupima, o čemu je u pismu svojim vjernicima nedavno govorio biskup iz Murske Sobote Peter Štumpf.

On je izrazio mišljenje da migranti iz muslimanskih zemalja za Sloveniju predstavljaju opasnost promjene kulturnog identiteta, navevši kako je još u proljeće upozoravao na opasnost da Europa bude "islamizirana preko noći" ako se zbog "naivnog" stajališta Europske unije prema tom pitanju širom otvore vrata za useljavanje ljudima muslimanske vjeroispovjesti čiji identitet zapravo nije poznat, kao ni njihova politička uvjerenja.

Različita mišljenja

Biskup Glavan kazao je, komentirajući taj istup, kako je riječ o privatnoj Štumpfovoj ocjeni, a ne stajalištu slovenske katoličke crkve. Dodao je ipak da se i sam može složiti s nekima od Štumpfovih ocjena, primjerice s tim da mediji trebaju upozoravati na razliku između izbjeglica "koji svakako trebaju našu pomoć" te migranata "koji su se pomiješali među izbjeglice, pa se drugačije i ponašaju".

Biskup iz Murske Sobote je pak objavio i svoju drugu poslanicu o migrantsko-izbjegličkom problemu, a kojoj je neka svoja stajališta dodatno  zaoštrio. Kroz Štumpfovu biskupiju zadnjih je nekoliko tjedana prošlo više desetaka tisuća ljudi koji žele u Austriju i Njemačku, a on tvrdi da bi i dužnost medija bila upozoriti na razliku između migranata, koji su po njemu agresivni islamisti i izbjeglica koje je iz domovine protjerao rat. 

"Neki slovenski mediji su protiv mene grubo zlorabili autoritet pape Franje, no moje se izjave o migrantskom problemu zapravo ne razlikuju od njegovih", naveo je Štumpf u svom drugom pismu o izbjegličkom problemu, koje je objavljeno na portalu Slovenske biskupske konferencije.

Ističući da "treba moliti za oprost pojedincima i ustanovama koji tim ljudima zatvaraju vrata, kako nas poziva Papa, jer je to vjerska dužnost svakog kršćanina", Štumpf dodaje: "Radimo dobro, ali ne budimo naivni. Kao biskup dužan sam vjernike upozoravati na prijeteću opasnost".

"Mi Slovenci si ne možemo dopustiti pogreške koje si možda mogu priuštiti veliki europski narodi. Mi smo mali, pa svaka makar i najmanja greška može biti sudbonosna i kobna, a isto tako nepotrebni razdori i prepirke", kazao je u pismu Štumpf izražavajući bojazan da bi već nekoliko tisuća muslimana u maloj Sloveniji od samo dva milijuna stanovnika moglo više utjecati na njen vjerski i kulturni identitet nego što će to u Njemačkoj učiniti više stotina tisuća migranata koje otvorenih ruku prima njemačka kancelarka Angela Merkel.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara