SLOVENSKI MINISTAR OBRANE UPOZORAVA: BEZ NATO KIŠOBRANA

Slovenski ministar obrane Anton Grizold upozorio je u subotu da bi posljedice neuspjeha referenduma o članstvu u NATO savezu za državu mogle biti sudbonosne, kako politički, tako i financijski, iako će vlada poštovati odluku koju državljani donesu 23. ožujka, na što će se parlament prilikom raspisivanja referenduma obvezati i posebnom deklaracijom.

´Slovenija je suverena država, ali treba ozbiljne saveznike. U NATO savezu imat ćemo viši stupanj sigurnosti, racionalnu i efikasnu obranu koja će zbog podjele troškova biti jeftinija´, rekao je Grizold u razgovoru za ljubljasnki dnevnik ´Delo´.

Pojašnjavajući da se suprotstavlja pojednostavljenjima koje oko ´nepotrebnosti´ ulaska u NATO navode liberalistički usmjerivači javnog mišljenja i nevladine udruge, ali isto tako i tvrdnjama konzervativne oporbe i nekadašnjeg ministra obrane Janeza Janše da je vlada, raspisavši referendum u vrijeme polemika oko američkog napada na Irak, učinila sve da on ne uspije.

´Ne uđemo li u NATO, morat ćemo izgraditi kompletan vlastiti obrambeni sistem i povećati troškove obrane za tri-četiri puta. To smo već imali u bivšoj Jugoslaviji, to su katastrofalni iznosi´, navodi slovenski ministar obrane.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da su tvrdnje protivnika učlanjenja Slovenije u NATO kako Sloveniji ni u buduće nitko neće predstavljati sigurnosnu prijetnju zavodljive ali netočne i da je Slovenija na određen način i dosad trošila ´akontaciju´ NATO saveza u pogledu sigurnosti.

Nekadašnji ministar obrane, a sada predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Jelko Kacin, izjavio je da će se nakon održavanja referenduma o ulasku u NATO savezu ´znati hoće li NATO imati 7 novih članica ili samo 6´. Vlada naime rezultate referenduma kani poštovati bez obzira na ishod, ali ne dovodi u vezu s njim svoju moguću ostavku u slučaju nepovoljna rezultata.

Prema dostupnim rezultatima javnog mišljenja potpora ulasku u NATO među Slovencima manja je od 50 posto, no vlada je uvjerena da skoro četvrtina neopredijeljenih predstavlja jak argument da će dobro izbalansirana kampanja uvjeravanja javnosti o koristi učlanjenja na kraju prevladati i da će se Slovenci ´odlučiti racionalno, kao i uvijek´.

Rupel je izjavio da ne vjeruje da bi Slovenija u slučaju da referendumski odbije ponudu dobivenu na summitu NATO saveza u Pragu prije dva mjeseca još jednom mogla očekivati sličnu šansu. I glavni tajnik NATO saveza George Robertson - koji će idućeg mjeseca ponovo posjetiti Ljubljanu - tvrdi da je ponuđeno članstvo za Slovence, ´ne samo za ovu generaciju´ rekao je u jednom intervjuu - ´chance of a lifetime´, odnosno životna prilika koju ne smije propustiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara