Slovenski ministar Vajgl čestitao Finiju

Slovenski ministar Vajgl čestitao  Finiju
SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl čestitao je u petak novom šefu talijanske diplomacije Gianfrancu Finiju na imenovanju, izrazivši želju da se prijateljski i dobrosusjedski odnosi dviju država nastave.

"Očuvanje i produbljivanje već uspostavljenih odnosa Slovenije i Italije pridonijet će još uspješnijem suočavanju s izazovima u Europi i svijetu", ističe se u čestitki iz Ljubljane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski mediji izražavaju međutim bojazan da bi na odnose s Rimom mogli negativno utjecati raniji Finijevi stavovi budući da je riječ o lideru stranke, nasljednice nekadašnje neofašističke stranke (MSI) koja nije sklona slovenskoj manjini u Trstu.

Jedan od čelnika tršćanskih Slovenaca Rudi Pavšič izjavio je u petak za slovensku agenciju STA da pogoršanje odnosa Ljubljane i Rima nakon dolaska Finija na mjesto ministra nije isključeno zbog njegova načina razmišljanja i da ne vjeruje u mogućnost da će Fini početi djelovati "pragmatičnom logikom" kako bi "dokazao da nije ono što se o njemu misli".

U Sloveniji su nedavno velike osude izazvale Finijeve, inače demantirane, izjave za "Slobodnu Dalmaciju" u kojima je on među ostalim rekao da je Italija prerano dopustila da Slovenija uđe u Europsku uniju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara