Slovenski parlament ratificirao pristupni ugovor s EU-om

Slovenski parlament u srijedu je na svečanoj sjednici ratificirao pristupni sporazum s Europskom unijom po kojemu Slovenija od 1. svibnja, s devet ostalih zemalja pristupnica, postaje punopravnom članicom EU.

"Ovim se činom za nas otvara novo poglavlje. Iza nas je razdoblje prilagodbe, a pred nama su mnoge zadaće i izazovi", rekao je nakon završetka sjednice predsjednik države Janez Drnovšek, a kao najvažnije zadaće u EU u ovoj godini naznačio je donošenje europskog ustava i financijski plan za razdoblje nakon 2006. godine.

Sve zastupničke skupine u parlamentu podržale su ratifikaciju ugovora s EU. Za ratifikaciju je glasovalo svih 80 nazočnih od 90 članova parlamenta. Premijer Anton Rop u svom je izlaganju naglasio da je ideja integriranja u Europu bila utkana i u odluku o osamostaljenju.

Zadnji formalni korak pred ulazak u EU, naglasio je slovenski premijer, kraj je jednog i početak novog razdoblja, a Slovenija je uvjerena da će se u Uniji uspješno razvijati jer u integraciju stupa kao najspremnija od svih 10 novih članica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O vanjskopolitičkim aspektima slovenskog puta u EU govorio je ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel. Po njegovim riječima, priča o samostalnoj Sloveniji još je od samog početka bila tijesno povezana s Europom, a europska ministarska trojka uspješno je 1991. godine intervenirala kako bi se iz Slovenije povukla nekadašnja JNA.

"Dugo je vremena Slovenija bila jedini europski uspjeh na području bivše Jugoslavije", rekao je Rupel.

Svoj prvi sporazum o institucionalnoj suradnji s EU Slovenija je potpisala 1993. godine, a 1996. godine podnijela je i aplikaciju za punopravno članstvo.

(Hina) fl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara