Slovenski parlament u utorak opet o "izbrisanima"

SLOVENSKI parlament u utorak će na izvanrednom zasjedanju još jednom raspravljati o "izbrisanima", neslovencima kojima je prije 12 godina oduzeto stalno prebivalište jer nisu pravodobno tražili slovensko državljanstvo.

Kako je javila slovenska novinska agencija STA, ovaj će se put raspravljati o "tehničkom zakonu" o izbrisanima, koji je oporba već srušila, i mogućem kompromisu vlade i oporbe oko održavanja referenduma o tom pitanju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tehnički zakon odnosi se na oko 4.000 od 18.503 "izbrisanih", a opozicija najavljuje i referendum o "sistemskom zakonu" koji se odnosi na ostale, ali još nije u parlamentarnoj proceduri.

Za sve komplikacije oko izbrisanih kriva je vlada, ocijenio je pred zasjedanje Janez Janša, predsjednik slovenskih demokrata (SDS), najjače oporbene stranke koja se protivi davanju domicila u Sloveniji za "izbrisane". Zastupnik Udružene liste (ZLSD) Miran Potrč tvrdi sa druge strane da je za sve kriv Janša i nespremnost oporbe da prizna odluku ustavnog suda o "izbrisanima" koju treba poštovati. Iako je "državno vijeće" (jedna vrsta parlamentarnog senata) predložilo nov prijedlog "ustavnog zakona" o izbrisanima, za njega je potrebna dvotrećinska većina, pa se svi slažu da neće biti prihvaćen. "Moramo pokušati ako postoji i jedan posto mogućnosti", izjavio je Borut Pahor, predsjednik parlamenta, koji je zbog "izbrisanih" i sam postao predmet napada ljevice i desnice. Janša tvrdi da je Pahor kao predsjednik Udružene liste slovenski parlament zbog interesa "izbrisanih" pretvorio u "parišku komunu u kojoj ne postoje pravila procedure". Zastupnici Udružene liste, koji se bore za "izbrisane", tvrde pak da je Pahor kompromiserstvom stao na stranu desnice, pa bi ga trebalo smjeniti s mjesta šefa stranke. Slovenski politički analitičari tvrde da je situacija tim kompleksnija jer ljevica namjerava stvar gurati sve do parlamentarnih izbora ili otvorene krize, a desnica im vraća milo za drago i tvrdi da je ljevica na vlasti već 12 godina i da se problema ljudskih prava "izbrisanih" sjetila pred izbore kako bi "preusmjerila" pažnju birača od ekonomskih problema i afera na koji opozicija već dugo upozorava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara