Slovenski parlamentarci za deblokiranje sredstava

IZASLANSTVO slovenskog parlamenta, koje je u utorak posjetilo Rim, zauzelo se za deblokiranje financijskih sredstava kojima Narodno sveučilište u Trstu financira Talijansku uniju u Sloveniji i Hrvatskoj, javlja slovenska agencija STA.

Predsjednik parlamentarnog odbora za manjine Roberto Batelli zauzeo se za deblokadu tih sredstava u odvojenom razgovoru s talijanskim ministrom za odnose s parlamentom Carlom Giovanardijem, prema STA.

Narodno sveučilište iz Trsta, putem kojeg se talijanskoj manjini isplaćivao novac iz državnog proračuna matične Italije, odlučilo je u prosincu prekinuti financiranje Talijanske unije jer mu Unija nije dostavila financijski plan za 2003. Talijanska unija najavila je pokretanje sudskog postupka protiv te odluke koju drži nelegalnom i zahtjev za naknadom nastale štete.

U razgovorima koje je s Giovanardijem vodio predsjednik parlamenta Borut Pahor bilo je riječi i o položaju slovenske manjine u Italiji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pahor je, nakon susreta s Giovanardijem i predsjednikom talijanskog parlamenta Pierom Ferdinandom Casinijem, izjavio da se radilo o posjetu koji je protekao u izvanredno prijateljskom ozračju i bio posvećen parlamentarnoj suradnji na području euroatlantskih integracija.

Bilo je riječi i o suradnji na području kulture, prometa i sređivanju arhivske građe prema Osimskim sporazumima Italije i bivše SFRJ.

Pahor i Casini dogovorili su se da se u ožujku ove godine u Sloveniji, vjerojatno u Portorožu, održi sastanak predsjednika parlamenata Kvadrilaterale (skupine koju čine Italija, Mađarska, Hrvatska i Slovenija). U Ravenni bi se u svibnju trebao održati i sastanak predsjednika parlamenata država Jadransko-jonske inicijative.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara