Slovenski premijer Cerar: Krajem tjedna počinjemo s primjenom arbitraže

Slovenski premijer Cerar: Krajem tjedna počinjemo s primjenom arbitraže

Foto: FAH

SLOVENSKI premijer Miro Cerar izjavio je da će njegova država krajem tjedna započeti s primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more unatoč tome što je Hrvatska ne priznaje i da ne očekuje incidente ako graničnu crtu koju su odredili arbitri bude poštovala Hrvatska.

"Provedba arbitražne presude je međunarodna obveza Slovenije i Hrvatske, to nije nešto o čemu možemo odlučivati nego ju moramo provesti", kazao je Cerar.

Prethodno se o početku primjene arbitraže u Savudrijskoj vali na sastanku konzultirao s predsjednikom Borutom Pahorom, predsjednikom parlamenta Milanom Brglezom i novim predsjednikom državnog vijeća Alojzom Kovšcom koji su po njegovim riječima podržali aktivnosti vlade na provedbi.

"Slovenija nije poticala incidente niti će to činiti, a isto očekujemo i od Hrvatske. Bude li se poštovala granična linija, incidente ne treba ni očekivati", kazao je Cerar u izjavi novinarima nakon sastanka.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je u subotu kako će Hrvatska u odnosima sa Slovenijom glede graničnog prijepora "štititi ono što je hrvatsko".

Komentirajući namjeru Slovenije da od 29. prosinca provede arbitražnu odluku koju Hrvatska ne priznaje, on je za HRT kazao kako "nema jednostrane provedbe bilo kakve presude" te da je rečeno Slovencima kao i partnerima u međunarodnoj zajednici da je u "ovakvim situacijama najvažnije izbjegavati jednostrane poteze koji mogu voditi do incidenata".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara