Slovenski tisak: U pozadini poteza Hrvatske i širi međunarodni interesi

NAJAVA Hrvatske da će proglasiti gospodarski pojas na Jadranu nije prijateljski korak prema Sloveniji koja s Hrvatskom još nema morsku granicu, a u pozadini te odluke mogli bi ležati i širi međunarodni interesi, vezani na rokove za gradnju naftovoda kojim bi iduće godine nafta iz Kaspijskog mora potekla prema Omišlju na Krku, neke su od ocjena slovenskog tiska u srijedu.

"Hrvatska naravno ima suvereno pravo da s Italijom proglasi gospodarski pojas, ali se takva odluka ne može tretirati kao prijateljski korak, osobito zbog propalog pokušaja Račana i Drnovšeka da srede pitanje granice. Proglašenjem posebnih zona Hrvatska želi otjerati Sloveniju iz najbližih međunarodnih voda blizu Umaga (točka T 5) do kojih je Slovenija uvijek imala teritorijalni dostup jedne ili druge vrste", piše u komentaru u srijedu ljubljansko "Delo".

List dodaje da bi Hrvatska morala uvažavati pomoć koju joj na putu u EU pruža Slovenija, te da je "olakšavajuća okolnost" za Račanovu vladu pri najavi spomenutog proglašenja možda jedino predizborna situacija u kojoj on pokušava "neutralizirati desnicu u velikim nacionalnim temama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako pak piše ljubljanski "Dnevnik", drugi najnakladniji slovenski dnevni list, hrvatski potez s najavom proglašenja gospodarskog pojasa u Jadranu bio bi sa slovenske strane bolje dočekan da je prije njega došlo do dogovora o morskoj granici.

"Prije nego li se države odluče za proglašenje isključive ekonomske zone moraju znati gdje su njihove granice, a Hrvatska se još nije dogovorila o granici sa Slovenijom, te sa Srbijom i Crnom Gorom. Razumljivo je da spomenute države prije takvog koraka moraju znati gdje su njihove granice, za slučaj da dođe vrijeme kad takve granice opet budu potrebne", piše u komentaru ljubljanski list.

Kako navodi komentator "Dnevnika" Aleš Gaube, u hrvatskoj odluci da se proglasi prošireni gospodarski pojas leže i ekološki, ali i širi međunarodni interesi vezani na izvedbu velikog naftovoda Kaspijsko more - Omišalj u okviru projekta DružbAdria.

"Poslovi s naftom u Omišlju povećat će za 50 posto promet tankera u Jadranu i mogućnost havarija. Hrvatska je svjesna važnosti uspješne izvedbe tog posla jer bi zakašnjenjima zaslužila pad kredibiliteta u očima međunarodnih investitora. Na kocki naime nisu samo hrvatski interesi nego i geostrateški, gospodarski i energetski interesi Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Slovačke, Madžarske i SAD-a, piše u komentaru ljubljanski "Dnevnik".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara